Vijesti BiH

 Očekuje nas sunčano vrijeme, temperatura iznad 20 stepeni

4 Minute čitanja
suncano vrijeme

Bh. meteorolog Nedim Sladić dao je nove prognoze vremena koje nas očekuje u narednom periodu.

On se u svojoj novoj kolumni osvrnuo na dio marta, objašnjavajući razloge hladnog i sušnog perioda. 

Kako je kazao Sladić pred nama je dugotrajniji stabilniji period uz obilje sunca, temperature zraka od sredine sedmice i iznad 20 °C.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Veliki dio mjeseca

Naime, veliki dio mjeseca je prošao u znaku suhog vremena.

To je dovoljno da 2022. svrsta u rang tri najsušnija marta, odmah iza 2012. i 2003. godine, u kojima je zabilježeno 1,3 odnosno 0,0 mm, respektivno. 

Zanimljivo je da su većine navedenih godina one koje su kasnije donijela iznimno vruća i suha ljeta (po većini izračuna sezonskih prognoza – naznaka za takav scenarij itekako ima), ali po jednom parametru sigurno ne možemo donositi sigurne zaključke bez da je slagalica složena iz niza drugih kockica sastavljena od niza drugih parametara, pa za takve stvari sačekajmo sredinu maja.

Kombinaciju suhog vremena obično prati toplota, no mi smo ovoga puta iznimno hladni. U Sarajevu je u prvih 15 dana marta prosječna temperatura zraka bila niža čak i od prosječne januarske (-0,1 °C), a ovako hladni martovi zabilježeni su još 2021., 2005., 1998., 1996., 1987., te 1973. godine, dok u daljoj prošlosti tu su 1907. i 1900. godina, a sa tek nakupljenih 9 mm u kišomjeru je, kao i u Mostaru, sa sušom u rangu sa 2003. i 2012. godinom.

Zračna masa

Takva zračna masa karakteristična je za zimske mjesece, naročito tokom prvog njenog dijela, pa su temperature zraka prošlog vikenda padale na vrlo niske vrijednosti za mart mjesec. Tako su u subotu, 12.03. temperature zraka u Bosni i Hercegovini ujutro posvuda bile ispod 0, čak i u Hercegovini, no ipak daleko od onih ekstremnih koje smo imali tokom 2005. godine, kada su 02.03. padale mjestimice i do -25 °C.

Razlog što je prva polovina marta bila hladnija od prosjeka za 4 do mjestimice i 8 °C od višegodišnjeg prosjeka za period 1981.-2010., ali i 1991.-2020. leži u prostranom polju visokog zračnog pritiska koji se pozicionirao nad Skandinavskim poluotokom i Euroazijom, pri čemu sa prednje strane ovog sistema sjeveroistočnim visinskim vjetrovima (strujanjima) nama je pritjecao izravno vrlo hladan i suh zrak iz Sibira.

Ipak, kod naših istočnih komšija na Pešteri, tačnije na Karajukića Bunarima, živa na termometru se spustila na -28, a u Kosanici u Crnoj Gori i na -30 °C. Ovi minusi razumljivi su, s obzirom na činjenicu da su pomenuta područja svojevrsna mrazišta, a vedrina, slab vjetar te snijeg na tlu potpomogli su izraženije dugovalno IR zračenje podloge, odnosno izraženo ohlađivanje tla što je doprinijelo naglom padu temperature zraka.

Sibirska anticiklona

– No, minuse ostavimo sada po strani, iako će ih narednih dana ponovo biti, jer smo tokom ovog vikenda pod utjecajem snažne sibirske anticiklone koja se sve više gura prema jugoistoku Europe, pri čemu će zračni pritisak porasti i na vrijednosti oko 1040 hPa, a istočnim strujanjem nam pristiže ponovo hladniji i vlagom vrlo siromašan zrak – kaže Sladić. 

No, sibirska anticiklona će biti i razlog što će vremenske prilike biti stabilne nad Bosnom i Hercegovinom.

Za vikend nas stoga čeka pretežno sunčano vrijeme, na jugu Hercegovine često i potpuno vedro, a tek jedino nakratko prolazne i umjerene grudvaste (kumuloformne) naoblake sredinom subote može biti u predjelima sjeveroistočne Bosne, naročito bliže Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Sunčano vrijeme

Sunčano vrijeme pratit će nas i u nedjelju, a malog razvoja oblačnosti (uglavnom one stratokumulusne, odnosno grudvaste) jedino može biti uz planinske predjele centralne Bosne. Usljed izražene razlike u pritiscima bit će vjetrovito, naročito u nedjelju kada će puhati umjeren, na udare mjestimice i jak istočnjak i sjeveroistočnjak, a u Hercegovini bura. Ipak, nakon hladnog jutra s temperaturama između -8 i -5 na planinama, a u nizinama Bosne od -5 do 1, na jugu do 4 °C, danju će biti ugodnije uz najviših 7 do 13 u Bosni, a na jugu zemlje do 17 °C.

Međutim, iduće sedmice možemo reći da kreće pravo proljeće koje ove godine će pratiti u stopu kalendarski start, a prema trenutnim pokazateljima, sve do 26.03. preovladavat će pretežno sunčano vrijeme.

Sredinom sedmice dotok hladnog zraka će se prekinuti jer će se centar anticiklone sa sjeveroistoka Evrope izmjestiti nad centralni dio Evrope, istočni i sjeveroistočni vjetar će oslabjeti, a sa zapada postepeno će nam pritjecati sve topliji zrak koji će se dodatno sušiti prelaskom preko Alpa, što će usloviti vrlo suh zrak te kompresiju zraka, uslovljavajući porast temperatura koje će od srijede ići i iznad 20 °C, a usljed jačanja visinskog grebena i pristizanja toplijeg zraka po visini sa jugozapada, u petak temperature zraka mjestimice na sjeveru i sjeverozapadu Bosne mogu dosegnuti lokalno i 25 °C, a u ostatku zemlje kretale bi se između 17 i 23 °C.

I jutra će od srijede postepeno biti sve toplija, a na minus ćemo zaboraviti u četvrtak, pa ćemo se i od proljetnog umora postepeno i polako početi oporavljati, kako će i nivo D vitamina zajedno sa temperaturama paralelno rasti, kao i samo lučenje hormona sreće (serotonin). Sve do pred kraj samog mjeseca naznake za padavine su minimalne, a na nuli su do 26.03.

Suh zrak

Suh zrak, sve više temperature zraka, prisutni istočni i sjeveroistočni vjetar i doslovno suha zemlja poput baruta su uslovi u kojima je rizik od požara iznimno visok, pa je vrlo važno obratiti pažnju prilikom proljetnog čišćenja, budući da postoje faktori koji uz malo nepažnje mogu dovesti do nekontrolisanog širenja.

Sušan period već šteti poljoprivredi, a i hidroakumulacije su na izdisaju. Kako će temperature zraka u narednom periodu porasti, alergičari se mogu pripremiti na standardne probleme (alergijski rinitis), jer će se i cvjetanje sve više ubrzavati, naročito prema kraju sedmice.

A onda ostaje nada da nas nakon ovog toplog perioda na kraju marta u aprilu neće zakačiti još jedan mraz koji je zadnjih godina postao gotovo pa tradicionalna pojava.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…