Svijet

Nova faza invazije? Otvara se novi front Putinovog rata i pogodio bi u srce Amerike

3 Minute čitanja
biden putin

Najzabrinjavajući zaključak iz upozorenja predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena o “razvijanju obaveštajnih podataka“ da Rusija istražuje opcije za cyber napade, jeste da su američke špijunske agencije do sada bile na uspješne u predviđanju poteza Vladimira Putina.

Uvijek je bilo moguće da će ruski lider pokušati da nametne direktni udar američkoj vladi i Amerikancima zbog njihove podrške Ukrajincima i oštrih sankcija Rusiji nakon njegove invazije, piše CNN.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Obavještajne agencije

Putin bi mogao da okrene svoje obavještajne agencije ili kriminalne bande protiv ministarstava američke vlade, bolnica, kritične infrastrukture i komunalnih preduzeća.

Otvaranje cyjber fronta, ili barem nagovještaj, bilo bi u skladu sa Putinovom strategijom eskalacije, tokom koje je zveckao nuklearnim sabljama, okretao vatru na ukrajinske civile i koristio hipersonične rakete nove generacije, prenosi “Blic”.

Ali, ključno pitanje je da li bi ruski lider rizikovao potpuni cyber sukob sa Washingtonom, koji, kako je CNN izvijestio prošle sedmice, ima sopstvene alate koji bi mogli da nadmaše ruski arsenal i brzo nanesu razorne udare ruskoj kritičnoj infrastrukturi.

Biden je u prošli ponedjeljak u pisanoj izjavi prvo upozorio da je vrijeme da privatni sektor, koji posjeduje veći dio kritične infrastrukture u zemlji i koji nije uvijek obraćao pažnju na vladina upozorenja, odmah ojača svoju odbranu na mreži.

Zatim je lično prenio još jeziviju poruku na sastanku poslovnog okruglog stola u Washingtonu.

“Veličina cyber kapaciteta Rusije je prilično značajna i dolazi. Putin je još nije upotrijebio, ali to je dio njegovog priručnika”, upozorio je amerčki predsjednik.

Ann Neuberger, zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost za cyber tehnologiju, rekla je da je administracija, nakon što je otkrila “pripremne aktivnosti“ Rusije, održala povjerljive brifinge sa kompanijama i sektorima koji bi mogli biti ranjivi na cyjber napade.

Ali, ona je također rekla da trenutno nema dokaza o nekoj konkretnoj prijetnji. Bijela kuća je dosljedno upozoravala na potencijalni cyber front ruskog rata u Ukrajini još od početka invazije, pored svojih redovnih smjernica državnim i lokalnim vlastima i velikim preduzećima i industriji.

Potencijalna prijetnja

Кao i uvijek sa vladinim izjavama zasnovanim na obavještajnim podacima – a posebno u oblasti osjetljivoj kao što je potencijalni cyber rat – mnogo toga ostaje nepoznato o potencijalnoj prijetnji, tajmingu Bidenove objave i porukama koje je htio da pošalje Rusiji izjavom prošle sedmice.

Ali, Putin ima goruće razloge da želi da cilja na SAD i nanese bol Amerikancima. Međunarodne sankcije bez presedana imaju razorni efekt na rusku ekonomiju.

Što duže budu na snazi, više će povrijediti obične Ruse. Ruski bankarski sektor je odsječen od svijeta, a zemlja je postala međunarodni izgnanik.

Putinove snage, u međuvremenu, nisu izvele očekivani blickrig do Кijeva. Vojni zastoj može natjerati Putina da eskalira krizu kako bi povećao sopstvenu geopolitičku polugu.

A svojim postupcima tokom godina, ruski lider je ostavio utisak da da već vodi rat niskog intenziteta protiv Zapada. Zaista, ruske obavještajne agencije su koristile kampanje hakovanja i miješanja u američke izbore 2016. i 2020. godine, prema američkim obavještajnim službama.

Putin također možda želi da se osveti za protivtenkovsko i protivvazdušno oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu. Dakle, skok u direktnu akciju protiv SAD možda nije tako dalek za Putina kao što bi se moglo činiti, smatra CNN.

Poznata taktika

Cyber napadi, iako bi bili eskalacija u trenutnim okolnostima, ne bi bili nova ruska taktika.

Prije skoro godinu, Washington je okrivio rusku spoljnu obavještajnu službu za napad izvršen 2020. na federalne servere i javni sektor i uveo sankcije.

Vjerovalo se da je kriminalna grupa porijeklom iz Rusije, nazvana “Dark Side“, odgovorna za cyber napad na transamerički gasovod prošle godine.

Na samitu u Ženevi prošlog ljeta, Biden je rekao Putinu da bi određene oblasti kritične infrastrukture trebalo da budu zabranjene za cyber napade i naveo 16 specifičnih entiteta, uključujući energiju i vodu.

A u svom upravo objavljenom godišnjem izvještaju o procjeni prijetnje, američka obavještajna zajednica je upozorila da Rusija razvija sposobnost za gađanje podvodnih kablova i industrijskih kontrolnih sistema u SAD i drugdje “jer kompromitovanje takve infrastrukture pokazuje njenu sposobnost da ošteti infrastrukturu tokom krize”.

raport.ba

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…