Regija

Nisu pronađeni tragovi eksploziva na dronu koji je pao u Zagrebu

1 Minute čitanja
dron zagreb

Dnevnik Nove TV saznao je iz izvora bliskih istrazi kako na dijelovima letjelice koja se srušila u Zagrebu nad kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva.

To je suprotno svim dosadašnjim tvrdnjama hrvatske vlade i Ministarstva odbrane, koji i dalje ne odstupaju od svojih teza da su pronađeni ostaci aviobombe.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Šta su otkrili tragovi s mjesta nesreće?

Predsjednik Zoran Milanović zatražio je da se javno objavi što su istražiocima otkrili tragovi s mjesta nesreće.

– Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja ‘Ivan Vučetić’, u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i hemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti – poručio je.

Uzorci vještačeni u najvećem policijskom forenzičkom centru u Hrvatskoj nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani, saznaje Dnevnik Nove TV iz izvora bliskih istrazi. Niko službeno ne nudi dodatna pojašnjenja.

Iz Ministarstva odbrane ne odustaju

– Vidjeli smo da su se neki ljudi, prije svega ministar i premijer, razmetali dijagnozama a da praktički rendgen nisu ni upalili – rekao je Milanović.

U Ministarstvu odbrane Hrvatske od svojih tvrdnji da je letjelica nosila bombu i bila opremljena eksplozivom – ne odustaju.

– Indicije koje imamo zasad o padu drona u Hrvatskoj govore da to nije bio naoružan dron ni oružani napad – poručio je prije nekoliko dana generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Istog je dana premijer Andrej Plenković demantirao Stoltenberga. ”Nije bila ‘unarmed’, nego je bila naoružana”, rekao je pokazujući fotografije iz istrage.

avaz.ba

Vezane objave
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…
Regija

Izvještaj o stanju na cestama i graničnim prijelazima

3 Minute čitanja
Izvještaj HAK 3.8.2023. 17:58 Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, autocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, cestama u priobalju, povremeno…