Zanimljivosti

NEVJEROVATAN SLUČAJ U BIH-ZAVRŠIO FAKULTET, ALI NE I OSNOVNU ŠKOLU

2 Minute čitanja
diploma kapa

Prosvjetni inspektori u RS-u tokom kontrole fakulteta utvrdili su da jedna osoba ne posjeduje diplomu čak ni osnovne škole, dok je utvrđeno da njih osam nema regularno završenu srednju školu, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Inspektori su, navode banjalučke novine, lani bili u više od 100 kontrola visokoškolskih ustanova i u njih 20 su pronađene određene nepravilnosti.

  • U protekloj godini je u devet slučajeva, uvidom u dokumentaciju i evidencije odgojnoobrazovne ustanove u kojoj je diploma navodno stečena, utvrđeno da ne postoje podaci o osobi na čije ime glasi diploma – kazali su iz Inspektorata. Dodali su da je riječ o jednoj diplomi o osnovnom obrazovanju i osam diploma o srednjem obrazovanju.

Kada su u pitanju provjere zakonitosti stjecanja diploma na visokoškolskim ustanovama u RS-u, Prosvjetna inspekcija je te kontrole vršila po zahtjevu ustanova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • Ako je diploma stečena u RS-u, u skladu sa zakonom i danim ovlastima, Prosvjetna inspekcija uvidom u dokumentaciju kontrolira vode li se evidencije uredno, a ako je riječ o ustanovama izvan teritorija entiteta RS zahtjev se upućuje nadležnim organima u kojima je ista stečena – kazali su iz Inspektorata.

Iz Inspektorata navode da republički prosvjetni inspektor nije ovlašten da utvrđuje autentičnost ili vjerodostojnost javnih isprava, odnosno da vrši vještačenje je li isprava originalna ili falsifikat.

Zakon o osnovnom obrazovanju RS-a za nevođenje ili neuredno vođenje propisane evidencije o odgojnoobrazovnom radu škole propisuje kaznu od 1.000 do 5.000 KM za školu, dok odgovorna osoba u školi može biti kažnjena novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM. Neuredno vođenje propisane evidencije o odgojnoobrazovnom radu škole na osnovi ovog zakona obuhvaća, između ostalog, i evidencije o izdanim diplomama, uvjerenje o pohađanju nastave i drugo.

Iz Sveučilišta u Banjoj Luci su kazali za Nezavisne novine kako su sve diplome koje je izdalo Sveučilište uredne.

  • U proteklom razdoblju nije zabilježena nijedna nepravilnost koja se odnosi na diplome prvog, drugog i trećeg ciklusa studija izdate od strane Sveučilišta – kažu iz ove ustanove.

Slične kazne su propisane i za srednje škole, gdje je za neuredno vođenje evidencije, što podrazumijeva i izdavanje diploma, zaprijećena novčana kazna od 1.000 do 5.000 za odgovornu ustanovu, kao i za odgovornu osobu u okviru ustanove, navode banjalučke novine,piše crna hronika.ba.

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…