Vijesti BiH

Nermin Nikšić traži pojašnjenje: Kako su došli do kupca Sberbanke u BiH i zašto je bilo hitno prodati je?

1 Minute čitanja
nermin niksic

Poslanik u Predstavničkom dom Parlamenta Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) postavio je pitanje Vladi Federacije BiH i Agenciji za bankarstvo FBiH o postupku prodaje Sberbanke BH.

Podsjetimo, 27. februara Agencija za bankarstvo FBiH je preuzela upravljanje ovom bankom, a samo dva dana nakon objavljeno je da je banka prodata ASA banci.

U kojem postupku i kako su došli do kupca i zašto je bilo hitno ako su obje agencije preuzele upravljanje bankama? Posebno želim odgovor da li je Union banka bila u opciji, kao banka koja je u većinskom vlasništvu FBiH?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ako jeste, zašto je eliminirana, ako nije – zašto? Koja je kupoprodajna cijena? Agencija za bankarstvo i Vlada FBiH da mi odgovore da li je dan nakon kupoprodaje ASA banka prodala obveznice Vlade FBiH, dio ili dijeli iznos, koji je bio u posjedu Sberbanke i da li je dio tih obveznica kupila Union banka?

Ako je tačno, da li je taj iznos bio približan iznosu cijene koju je ASA banka platila za kupovinu Sberbanke? Navodno je iznos između 14,5 i 15 miliona KM, što bi značilo da je Sberbanka kupljena vlastitim novcem uloženim u federalne obveznice.

Zašto Vlada nije tražila da Union banka kupi Sberbanku za taj iznos i postane vlasnik svih 50 miliona obveznica, koliko je u posjedu Sberbanke?”, rekao je Nikšić

Istakao je kako želi precizne odgovore, a ne one koje su zvaničnici davali medijima navodeći kako su kao izgovor koristili to da su im tako rekli neki međunarodni zvaničnici.

Podsjetimo, entitetske agencije preuzele su poslovanje Sberbankom, a 1. marta je ASA banka kupila Sberbank Sarajevo, dok je Nova banka Sberbank Banjaluka.

sarajevskasehara.com

Vezane objave
Vijesti BiH

Opći izbori 2022 uživo - TV Centralne izborne komisije BiH

1 Minute čitanja
Prvi put u našoj historiji na dan Općih izbora u BiH, u nedjelju 02. oktobra biće aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…