Vijesti BiH

Nermin Nikšić traži pojašnjenje: Kako su došli do kupca Sberbanke u BiH i zašto je bilo hitno prodati je?

1 Minute čitanja
nermin niksic

Poslanik u Predstavničkom dom Parlamenta Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) postavio je pitanje Vladi Federacije BiH i Agenciji za bankarstvo FBiH o postupku prodaje Sberbanke BH.

Podsjetimo, 27. februara Agencija za bankarstvo FBiH je preuzela upravljanje ovom bankom, a samo dva dana nakon objavljeno je da je banka prodata ASA banci.

U kojem postupku i kako su došli do kupca i zašto je bilo hitno ako su obje agencije preuzele upravljanje bankama? Posebno želim odgovor da li je Union banka bila u opciji, kao banka koja je u većinskom vlasništvu FBiH?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ako jeste, zašto je eliminirana, ako nije – zašto? Koja je kupoprodajna cijena? Agencija za bankarstvo i Vlada FBiH da mi odgovore da li je dan nakon kupoprodaje ASA banka prodala obveznice Vlade FBiH, dio ili dijeli iznos, koji je bio u posjedu Sberbanke i da li je dio tih obveznica kupila Union banka?

Ako je tačno, da li je taj iznos bio približan iznosu cijene koju je ASA banka platila za kupovinu Sberbanke? Navodno je iznos između 14,5 i 15 miliona KM, što bi značilo da je Sberbanka kupljena vlastitim novcem uloženim u federalne obveznice.

Zašto Vlada nije tražila da Union banka kupi Sberbanku za taj iznos i postane vlasnik svih 50 miliona obveznica, koliko je u posjedu Sberbanke?”, rekao je Nikšić

Istakao je kako želi precizne odgovore, a ne one koje su zvaničnici davali medijima navodeći kako su kao izgovor koristili to da su im tako rekli neki međunarodni zvaničnici.

Podsjetimo, entitetske agencije preuzele su poslovanje Sberbankom, a 1. marta je ASA banka kupila Sberbank Sarajevo, dok je Nova banka Sberbank Banjaluka.

sarajevskasehara.com

Vezane objave
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…