Zanimljivosti

Naučnici zbunjeni! Ženi FALI LIJEVA STRANA MOZGA!

2 Minute čitanja
zena nema mozga

Kada je 2016. godine pročitala tekst o dvoje naučnika sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) koji proučavaju reakcije mozga na muziku, jedna žena iz Konektikata osjetila je potrebu da im pošalje Email…

“Imam zanimljiv mozak“, pisalo je između ostalog.

Zahtjevajući potpunu privatnost pacijentkinja je zahtjevala da se samo incijali njenog imena EG spominju u ispitivanju;nedostaje joj lijevi temporalni režanj, dio mozga za koji se smatra da je uključen u obradu jezika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

EG, međutim, nije baš bio prikladan za ono što su naučnici proučavali, pa su je uputili na Evelinu Fedorenko, kognitivnog neuronaučnika, takođe na MIT-u, koja proučava jezik. Bio je to početak plodne saradnje.

Prva studija na mozgu EG objavljena je nedavno u časopisu Neuropsychologia, a Fedorenkova planira da objavi još nekoliko.

Činjenica da joj fali veliki dio mozga, začuđujuće, imala je veoma malo efekta na život EG, koja je sada u šestoj deceniji života. Ne samo da je diplomirala na fakultetu, već je imala impresivnu karijeru i osim engleskog odlično govori i ruski.

Prvi put je saznala da joj nije tipičan mozak u jesen 1987. u Univerzitetskoj bolnici Džordž Vašington, kada ga je skenirala iz nepovezanog razloga. Uzrok je vjerovatno moždani udar koji se dogodio kada je bila beba; danas u tom dijelu mozga postoji samo cerebro-kičmena tečnost ( likvor).

Prvu deceniju nakon što je saznala, EG nije rekla nikome osim svojim roditeljima i dvoje najbližih prijatelja. “To me je prestrašilo”, kaže ona. Od tada je rekla više ljudi, ali još uvijek je veoma mali krug koji je svjestan njene jedinstvene anatomije mozga.

Vremenom je prihvatila to kao činjenicu života, a tokom godina obraćala se raznim doktorima. Svi su joj rekli da njen mozak jednostavno “nema smisla”.

Jedan doktor joj je rekao da bi trebalo da ima redovne napade, drugi da ne bi trebalo da može dobro da govori. U jednom od testova na MIT, EG je na testiranju vokabulara imala 98 odsto rezultat,prenosi  portal wired.

Kaže da su je mnogi od tih doktora nervirali, jer su pravili zaključke i pretpostavke bez ikakvog ispitivanja.

Sa druge strane, Fedorenkova nije imala nikakva unaprijed formirana mišljenja o tome šta bi EG trebalo da može, a šta ne.

Za neurološkinju je rad na tako specifičnom mozgu bio ostvarenje sna. Do sada se smatralo da je lijeva strana mozga, posebno dio koji kod EG fali, odgovorna za učenje jezika, komunikaciju i razumijevanje.

Ipak, tačna uloga svakog dijela mozga i dalje treba da se otkrije, kao i način na koji čitav sistem funkcioniše.

“Znamo vrlo malo o tome kako se sistem razvija”, kaže Fedorenkova i objašnjava da bi bolje razumijevanje zahtjevalo skeniranje mozgova djece između jedne i tri godine čija se sposobnost govora tek razvija.

“Nemamo potrebna oruđa da pažljivije proučimo dječje mozgove u tom uzrastu“, objašnjava neurološkinja.

zanimljivostidana.com

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…