Vijesti BiH

Nastavljene pripreme za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici

1 Minute čitanja
OBILJEZAVANJE GENOCIDA SREBRENICA

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dnevnom redu sastanka bio je, između ostalog, izvještaj predsjednika pododbora o aktivnostima između dva sastanka.

“Pripreme idu prema planu. Na prošlom sastanku imenovani su predsjednici pododbora, a sami pododbori su uglavnom konstituisani. Ove godine smo krenuli ranije sa pripremama. U protekle dvije godine smo godišnjice obilježavali u uslovima pandemije, tako da smo spremni na sve. Očekujemo i veći broj osoba koje će doći na komemoraciju i dženazu“, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida koji je istakao i podršku “BHRT-u u radu i podršku organizaciji obilježavanja godišnjica genocida“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ističući da pružaju punu podršku BHRT-u, kao državnoj televiziji, Fejzić je uputio apel na sve relevantne institucije i pojedince da se problemi BHRT-a rješavaju.

“Nadam se da će se naći načini da se ova kuća oporavi i da u najboljem smislu bude nama podrška u obilježavanju, ali i reprezent Bosne i Hercegovine“, istakao je Fejzić.

Amir Kulaglić, predsjednik pododbora za “Marš mira”, istakao je da su pripreme za ovogodišnji marš počele.

“Mi intenzivno radimo na planu aktivnosti, i u skladu s tim krećemo u realizaciju. Ono što želimo da kroz niz edukativnih i kulturnih sadržaja napravimo situaciju da se ne radi samo o pješačenju, nego da se i nešto nauči. Mi očekujemo oko tri hiljade učesnika na Maršu Nezuk – Potočari, i oko 250 učesnika na relaciji Žepa – Potočari“, istakao je Kulaglić.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, do sada je za kolektivnu dženazu i ukop 11. jula identifikovano 30 žrtava genocida.

raport

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…