Dijaspora

Nakon ulja i brašna sa polica u Njemačkoj nestaje još jedan proizvod?

1 Minute čitanja
njemacka prazne police

naša stranka usk kandidati

Na policama njemačkih trgovina već duže vremena nema brašna, kao ni suncokretovog ulja. U pojedinim trgovinama u kojima ima suncokretovog ulja ono se prodaje i do pet eura po litri.


Prazne police

Nestašicama namirnica u njemačkim trgovinama ne nazire se kraj. Podaci Instituta za istraživanje tržišta (IRI) pokazuju da bi moglo doći do nestašice riže.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Poslovnice Kauflanda, Aldija i Lidla uskoro bi se mogle suočiti s otežanom opskrbom i dostavom riže”, pokazuju podaci navedenog Instituta, piše portal fenix-magazin.de.

Njemački mediji navode kako je riža, uz tjesteninu i konzerviranu hranu, jedna od traženijih namirnica.

Spada u kategoriju jeftinijih namirnica, rok trajanja joj dug, te je nutritivno bogata. Pakovanje riže je moguće kupiti i za jedan euro.

Prema podacima IRI-ja, potražnja za rižom bila je 74 posto veća u martu 2022. u usporedbi s istim vremenskim periodom 2021. godine.

Mediji navode kako su i trgovine primijetile povećanu potražnju za ovom namirnicom, međutim do potpune nestašice riže ne bi trebalo doći.

Najveći svjetski proizvođači riže su Kina i Indija– zemlje koje nisu pogođene ratom u Ukrajini.

Drugim riječima, ako potražnja nastavi rasti, u Njemačku bi se moglo uvoziti više riže iz navedenih zemalja.


Poskupljenjima nema kraja

Potrošači u Njemačkoj jako osjećaju posljedice ukrajinsko-ruskog sukoba. Osim energenata, čini se kao da su svi proizvodi u trgovinama poskupjeli.Prije samo nekoliko sedmica Lidl i Aldi morali su prilagoditi cijene brojnih namirnica, uključujući mliječne proizvode, ali i razne vrste kave i čaja. Njemački mediji navode kako se ne nazire kraj ogromnim skokovima cijena.

crnahronika.info

Vezane objave
Dijaspora

Austrija: U Beču obilježen Dan Bošnjaka

1 Minute čitanja
U znak sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Bošnjaka, Bošnjačka nacionalna fondacija iz Austrije, upriličila je svečani program. Uz…
Dijaspora

Poskupljenja izazvala talas siromaštva u Austriji

1 Minute čitanja
Aktuelna kriza sa poskupljenjima izazvala je talas siromaštva u Austriji, upozorava Karitas.         Generalni sekretar Karitasa Austrija, Ana Par, kazala je…
Dijaspora

Saobraćajna nesreća u Austriji: Autobus pun putnika sletio s ceste

1 Minute čitanja
Saobraćajna nesreća u okrugu Liezen u kojoj je autobus u četvrtak navečer sletio s neasfaltiranog puta. Povrijeđena su 24 od 32 putnika,…