Dijaspora

Najjača ekonomija EU-a pred recesijom: Kada se njemačka privreda prehladi, BiH dobije temperaturu

1 Minute čitanja
zoran pavlovic

Njemačka, najjača ekonomija Evropske unije i najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, nalazi se pred recesijom, što će imati dalekosežne posljedice za našu državu.

Brojni njemački mediji najavljuju da je recesija, negatvni rast za dva kvartala, neizbježna.

– Moglo bi se dogoditi da se recesija produži s četvrtog tromjesečja ove godine na drugo tromjesečje sljedeće. Građani sebi više ne mogu priuštiti tako puno toga i možda i ne žele više trošiti. Oni ne znaju koji ih troškovi još možda očekuju zbog rasta cijena energenata u ratu, naročito gasa – kaže ekonomski stručnjak Andreas Scheuerle, prenosi DW.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čemu se onda mogu nadati Bosanci i Hercegovci?

Kada se njemačka privreda prehladi, mi dobijemo temperaturu jer se radi o najvažnijem vanjskotrgovinskom partneru BiH. Bit će to veliki problem za bh. ekonomiju, pogotovo što ne možemo ništa uraditi.

Zbog nedostatka sirovina i energenata već dolazi do kontrakcija velikih sistema, zatvaranja fabrika, pogona, otpuštanja radnika… – kaže za Faktor Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banje Luke.

Neminovno je da dođe do smanjenja izvoza u Njemačku.

– Odrazit će se na one koji su podizvođači i kojima su privredna specijalnost poluproizvodi namijenjeni za njemačko tržište. Ako nema potražnje iz Njemačke, ako tamo bude u velikoj mjeri smanjena potrošnja, to će nažalost osjetiti bh. privrednici.

Tako na sve naše probleme dolazi i ovaj. Ne mogu razumijeti politiku Evrope u ovom sukobu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u Ukrajini – istakao je Pavlović.

Faktor

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…