Biznis

Najezda ruskih firmi na Srbiju

3 Minute čitanja
ruske firme u srbiji

Ruske firme u sve većem broju sele svoj posao u Srbiju i u prethodnih mjesec i po dana, od kada je krenula kriza u Ukrajini u Srbiji je otvoreno više od 300 firmi čiji su osnivači iz Rusije.

Zbog toga je povećana i tražnja za kancelarijskim prostorom pretežno u Beogradu.

U mnogo manjem broju otvaraju se firme čiji su osnivači iz Ukrajine i od početka rata u Srbiji je registrovano pet privrednih društava i tri preduzetnika iz te zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čime se bave ruske firme koje dolaze u Srbiju?

Uglavnom je riječ o preduzećima koja se bave programiranjem, konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, potom za konsultantske dJelatnosti u oblasti IT, dizajnerskim dJelatnostima, trgovinom na veliko pretežno voćem i povrćem, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Registracija firmi

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) dostavljenim portalu BIZLife od 24. februara do 11. aprila registrovano je 119 privrednih društava i 281 preduzetnik, čiji su osnivači iz Ruske federacije, kao i pet privrednih društava i tri preduzetnika, čiji su osnivači iz Ukrajine.

U elektronskoj bazi Registra privrednih subjekata, koji vodi APR trenutno je registrovano ukupno 1.124 privredna društva i 602 preduzetnika čiji su osnivači strana fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 195 privrednih društava i 97 preduzetnika, čiji su osnivači strana fizička i pravna lica iz Ukrajine.

Zašto baš Srbija?

Na pitanje šta je razlog da za dalje poslovanje odaberu baš Srbiju, u APR navode da ne raspolažu podacima o tome, ali da pretpostavljaju da čim su ove kompanije odlučila da se registruju u Srbiji, to je zato što ocjenjuju uslove za otpočinjanje poslovanja povoljnim.

Direktor za savjetovanje i procjene u regionu Jugo-istočne Evrope u kompaniji CBRE Nebojša Nešovanović kaže za BIZLife da dosadašnje iskustvo pokazuje da su Beograd i Srbija bili logični izbor za brzo i privremeno izmještanje poslovanja iz Rusije.

U cilju očuvanja kontinuiteta poslovanja, kompanije koje posluju u Rusiji, a sarađuju sa ostatkom sveta, su morale da nađu brzo rešenje za nastavak poslovanja. Ovde se ne radi samo o firmama u vlasništvu Ruskih državljana, već i o međunarodnim kompanijama koje su delove svojih operacija za druga tržišta izmestile u Beograd. Beograd je bio logično rešenje jer ima direktne letove sa Rusijom, a i stanovništvo je prijateljski raspoloženo prema Rusima. Glavni grad Srbije je za većinu kompanija koje su došle privremeno rešenje, pa su i njihovi zahtevi do sada bili takvi”, objašnjava Nešovanović.

Kakav poslovni prostor traže?

Ističe da su uglavnom uzimali coworking kancelarije – u potpunosti opremljene poslovne prostire koji su trenutno raspoloživi i imaju fleksibilne rokove zakupa.

Trenutna raspoloživost I fleksibilnost rokova zakupa su dominantni kriterijumi, dok je sve drugo, uključujući i cijenu, lokaciju i kvalitet prostora manje bitno.

Nakon što su očuvale kontinuitet poslovanja, kompanije su počele da se bave dugoročnim planovima.

Poslovni prostor

Donošenje odluka koje se tiču dugoročnih planova kompanija je mnogo složenije, i tu se razmatra sve, od poslovnog i poreskog okruženja, raspoloživosti cIJene radne snage, raspoloživosti i cIJene stambenog, poslovnog prostora pa do kvaliteta života i dodatnih sadRžaja koje im grad pruža.

Tu se Beograd takmiči sa dosta drugih destinacija, naše neuvođenje sankcija ili raspoloživost letova su od sekundarnog značaja. Možda će nam to što smo kratkoročno rešenje dati blagu prednost, ali to svakako neće biti presudno kod donošenja odluka”, navodi.

Imamo li dovoljno kancelarijskog prostora?

Kada je riječ o tome kakav kancelarijski prostor može da im se ponudi, Nešovanovič priznaje da je ponuda kancelarijskog prostora bolja nego što je bila ranije, ali da je i dalje, ipak najlošija u regionu.

Beograd ima isto kancelarija koliko ih ima i Zagreb, koji je duplo manji, a tri, odnosno pet puta manje od Sofije I Budimpešte, koji su gradovi slične veličine kao Beograd. Trenutna stopa nepopunjenosti je oko 5, 8 odsto, što je dosta nisko. Očekujemo da će rast, pre svega, IT industrije dodatno dići tražnju, smanjiti procenat nepopunjenosti i podići zakupnine. Eventualne odluke firmi da dugoročno izmeste svoje poslovanje iz Rusije u Beograd bi dodatno pogurale zakupnine. Hronično mala raspoloživost poslovnog prostora nam ne ide na ruku kod vrednovanja Beograda kao potencijalne destinacije za dolazak stranih firmi”, ističe Nešovanović.

Bazu u Beogradu uglavnom našli IT-ijevci

Od kako je počela kriza u Ukrajini primetno je da sve više Rusa traži, odnosno kupuje i iznajmljuje stanove i poslovni prostor po Srbiji, naročito u Beogradu i Novom Sadu.

Rusi trenutno uglavnom traže stan za izdavanje jer još uvek nemaju definisan period ostanka u Srbiji. Veliki broj firmi alocira svoje poslovanje u Srbiji, ovde pre svega dominiraju Beograd i Novi Sad. Uglavnom se radi o platežno sposobnim ljudima iz IT industrije”, rekao je ranije Miloš Mitić iz City Experta.

BIZLife.rs

Vezane objave
Biznis

АLKALOID predstavio rezultate rada za prvi kvartal 2024

3 Minute čitanja
Аlkaloid sa rastom konsolidovanih prodaja od 13%, u vrijednosti od 79,9 miliona eura, konsolidovana neto-dobit od 7,8 miliona eura i sa investicijama…
Biznis

U Bihaću otvorena treća dm prodavnica

2 Minute čitanja
Osluškujući potrebe i želje kupaca najveći drogerijski lanac u BiH dm otvorio je novu prodavnicu u Bihaću. Treća po redu dm prodavnica…
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…