Regija

Na hadž iz BiH ide 890 hadžija, objavljeni uslovi odlaska

1 Minute čitanja
hadz 2022

Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo je kvotu za ovogodišnji broj hadžija iz Bosne i Hercegovine, tako da će sveta mjesta moći hodočastiti 890 državljana naše zemlje.

Ranije su nadležne saudisjke vlasti objavile da će ovogodišnji hadž moći obaviti milion hadžija iz Saudijske Arabije i svijeta mlađih od 65 godina, te da će broj hadžija koji dolaze iz određenih zemalja biti utvrđen na osnovu važećih kvota, ali i zdravstveno-epidemioloških preporuka.

Ured za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je objavio da je kao i ranijih godina odredio kvote po muftijstvima, i to kako slijedi:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sarajevsko-300 hadžija, Zeničko- 170, Tuzlansko-160, Bihaćko- 150, Travničko- 60, Mostarsko- 30, Banjalučko- 10, Goraždansko, 5, Vojno, 5

Prema saopćenju Ureda za hadž i umru, hadžije koje žele da se prijave za ovogodišnji hadž moraju ispunjavati sljedeće uslove:

 Da nije stariji od 65 godina na dan 15. jula 2022. godine.

 Da je primio dvije doze odobrenih vakcina protiv Covida 19 (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ili jednu dozu Johnson&Johnson – ako su primljene dvije doze drugih vakcina, treća doza mora biti sa jednom od gore nabrojanih).

 Ako će proći osam (8) mjeseci od primljene druge vakcine na dan 1. juna 2022. godine mora se primiti i treća doza.  Da je primio vakcinu protiv meningokoknog meningnitisa (ACWY – 135 ”žuti karton”)

Da ima pasoš koji je važeći najmanje do 1. decembra 2022. godine

-Da ima fotografije sa bijelom pozadinom, formata kao za pasoš

– Da posjeduje negativna PCR test urađen najduže 72 sata prije putovanja.

Iz Ureda za hadž su naveli da će prednost kod prijave za hadž imati osobe koje prvi put obavljaju hadž za sebe.

Krajnji rok za evidentiranje kandidata je 5. maj 2022. do 12.00 sati u muftijstvima i medžlisima.

Detaljne informacije o dokumentaciji i cijeni bit će naknadno objavljene, navedeno je u saopćenju Ureda za hadž i umru.

N1

Vezane objave
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…
Regija

Izvještaj o stanju na cestama i graničnim prijelazima

3 Minute čitanja
Izvještaj HAK 3.8.2023. 17:58 Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, autocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, cestama u priobalju, povremeno…