Nauka

Mnogi ovo smatraju opasnim potezom: NASA je upravo otvorila spremnik koji je bio zatvoren 50 godina!

2 Minute čitanja
nasa

Praznovjerni ljudi bi to mogli smatrati opasnim potezom, ekvivalentnom otvaranju uklete grobnice ili drugim lošim predznacima, ali NASA je iznad takvih iracionalnih strahova, a u svakom slučaju, koliko bi još gora mogla biti 2022.?!

Kratke analize

Kad se šest misija Apolla za slijetanje na Mjesec vratilo sa svojim kamenjem, došlo je do kratkog naleta važnih analiza. Kako je tehnologija s kojom smo mogli proučavati stijene napredovala, otkrivala su se otkrića koja u to vrijeme nisu mogla biti napravljena.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nažalost, svi plinovi koji su možda bili zarobljeni u džepovima unutar lunarnog materijala pobjegli bi u vrijeme kada je većina uzoraka pohranjena na Zemlji, uskraćujući nam priliku da ih ispitamo modernom opremom.

Otvaranje spremnika

Iznimka su, nadaju se naučnici, dva uzorka smještena u zatvorene cijevi na Mjesecu i od tada nisu otvarana. Jedna od njih, koju je vratio Apollo 17, posljednja misija posade na Mjesec, je sada otvorena.

“Posljednjih 50 godina, Mjesečeva jezgra bila je zatvorena u vakuumskoj posudi za uzorke jezgre, koja je zatim bila zatvorena u vanjski vakuumski spremnik”, rekao je profesor Alex Meshik sa Univerziteta Washington u St Louisu u izjavi.

Sve je to bilo stavljeno u zatvorene teflonske vrećice, koje su zauzvrat bile stavljene u kutiju s dušikom unutar trezora kako bi se zaštitilo od Zemljine atmosfere, svjetla ili čak naučnika koji su željni novog otkrića.

Meshik je dio tima kojeg je NASA odredila da vrlo, vrlo pažljivo otvori uzorak u nadi da će utvrditi ima li plina, i ako je tako, radi li se o izvornom lunarnom materijalu ili je od tada ušao, unatoč svemu što je učinjeno kako bi se to spriječilo.

Pohrana

“Ne postoji savršen vakuumski zatvarač”, rekao je Meshik. Zatim je dodao: “Nije bilo načina da se zna kako su vakuumski zatvarači na spremnicima funkcionirali nakon 50 godina. Jesu li držali vakuum? U kojoj su mjeri propuštale?”

Proces ekstrakcije osmišljen je za rješavanje niza različitih scenarija istjecanja, što je dodalo slojeve složenosti zadatku. U najgorem slučaju možda nećemo naučiti ništa o lunarnim uvjetima, ali ćemo barem naučiti lekciju o neuspjehu zatvaračkih mehanizama. Molekule su prikupljene u posudama, nakon čega će se promatrati stijene kako bi se vidjelo hoće li pobjeći plinovi koji su još uvijek zarobljeni u stijenama, a početni i naknadni uzorci će biti stavljeni kroz najsofisticiranije svjetske spektrometre.

Još je rekao: “Morat ćemo čekati sedmicama da se svi potencijalni plinovi rasprše kao i mjesecima na recenzirane rezultate, ali kada budu izašli, uključit će usporedbe s drugim uzorkom prikupljenim na istom mjestu, ali ne pohranjenim na ovaj način.”

Razlog otvaranja

Šale o tome da 2022. nije godina za rizike, stavljaju se na stranu, postoji razlog za vrijeme otvaranja.

“Razumijevanje geološke historije i evolucije uzoraka Mjeseca na mjestima slijetanja Apolla pomoći će nam da se pripremimo za vrste uzoraka na koje se može susresti tokom Artemide”, rekao je Thomoa Zurbuchen iz NASA-e u blogu.

Rad će pokazati je li potrebna još veća zaštita misiji Artemis za zapečačenje uzoraka zbog budućih generacija istraživača. Također može imati primjenu za skladištenje marsovskih stijena, prenosi Iflscience.

Vezane objave
Nauka

Testiraju isprintane solarne panele: Lagani su, jeftini i prenosni

1 Minute čitanja
Isprintani solar je lagana, laminirana PET plastika koja se može napraviti po cijeni manjoj od 10 dolara po kvadratnom metru. Australijski naučnici…
Nauka

Stižu kontracepcijske pilule za muškarce?

2 Minute čitanja
Antibaby pilula, napravljena je 60-ih godina prošlog stoljeća, namijenjena je ženama. Za muškarce su kondomi i vazektomija jedine opcije za kontracepciju, odnosno…
Nauka

Mirela Delibegović, naučnica iz BiH u kraljevskoj škotskoj akademiji: Radimo na tome da "uzgajamo" jetru

6 Minute čitanja
Tuzlanka Mirela Delibegović izabrana je u prestižnu naučnu škotsku akademiju – The Royal Society of Edinburgh (RSE). Delibegović živi i radi u…