Ljepota i Zdravlje

Melem za vaše bubrege i prostatu

1 Minute čitanja
melem za bubrege i prostatu

Uva ili medveđe grožđe je niski, razgranati zimzeleni grm. Biljka je dobila naziv dobila po medvjedima jer se oni najčešće hrane njenim plodovima

Medvjeđe grožđe, poznato kao uva, uglavnom je polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima dužine 2 do 3 mm. Cvjetovi bijele ili svjetloružičaste boje, a oblik im je zvonast. Raste po suvim, rijetkim, pješčanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima i po planinskim pašnjacima Balkanskog poluostrva, naročito u zapadnim dijelovima.

Cvjeta od aprila do jula, u zavisnosti od visine na kojoj raste. Plod je mala, crvena jednosjemena bobica koja sazrijeva u jesen. Plodovi su jestivi, ali bezukusni, pa ih više preferiraju ptice i druge divlje životinje. Uva se uglavnom razmnožava vrežama, a nešto manje sjemenom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

List se bere u proljeće kad je biljka u cvijetu. Najbolji je mlad list sa zelenih grančica. U proljeće braon list ima najblagotvornija dejstva, jer tada ima najviše arbutozida. Listovi su neprijatnog, oporog i nagorkog ukusa.

Od davnina je ova biljka korišćena za liječenje bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala. Njena ljekovita svojstva baziraju se na prisustvu 5-11 odsto glikozida arbutina u ćelijskom soku. Zahvaljujući njemu, uva ima diuretičko dejstvo. Tokom izlučivanja arbutina ima antiseptički uticaj na mokraćnu sluznicu. Druge hemijske materije koje se nalaze u listovima su: metilarbutin, glukozid erikolin, galna kiselina, elaginska kiselina.

Uva pomaže u smanjenju pretjeranog nakupljanja mokraćne kiseline i bolova kod kamenja u bubrezima. Listovi su bogati taninima i nekad su se koristili za farbanje odjeće i kože.

Pri korištenju preparata od uve potrebno je pripaziti da lijekovi i dodaci ishrani nemaju kiseli utjecaj na urin. To su na primer: vitamin C, sok od brusnice, sok od narandže i drugih agruma. Preparati od te biljke mogu da nadraže bubrege i službe, pa se nikako ne bi trebali koristiti tokom dužeg vremenskog perioda, a trudnice bi ih trebalo izbjegavati. Preparati od uve se takođe ne preporučuju ni djeci mlađoj od 12 godina.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

ORTHOMOL IMMUN

3 Minute čitanja
Orthomol Immun je prehrambeni dodatak koji se često koristi kao podrška imunološkom sustavu. Ovaj proizvod je dostupan u obliku granula, tableta ili…
Ljepota i Zdravlje

Prokrastinacija: Kako se nositi s odlaganjem obaveza

3 Minute čitanja
Da li ste ikada osjetili nemir i nelagodu kada ste imali obaveze, ali niste znali kako da počnete? Ako ste se ikada…
Ljepota i Zdravlje

Pantenol krema - kako djeluje i kako koristiti

4 Minute čitanja
Pantenol krema je proizvod za njegu kože koji se obično koristi za različita stanja kože, uključujući suhu kožu, iritacije i manje ozljede….