Ljepota i Zdravlje

Melem za vaše bubrege i prostatu

1 Minute čitanja
melem za bubrege i prostatu

Uva ili medveđe grožđe je niski, razgranati zimzeleni grm. Biljka je dobila naziv dobila po medvjedima jer se oni najčešće hrane njenim plodovima

Medvjeđe grožđe, poznato kao uva, uglavnom je polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima dužine 2 do 3 mm. Cvjetovi bijele ili svjetloružičaste boje, a oblik im je zvonast. Raste po suvim, rijetkim, pješčanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima i po planinskim pašnjacima Balkanskog poluostrva, naročito u zapadnim dijelovima.

Cvjeta od aprila do jula, u zavisnosti od visine na kojoj raste. Plod je mala, crvena jednosjemena bobica koja sazrijeva u jesen. Plodovi su jestivi, ali bezukusni, pa ih više preferiraju ptice i druge divlje životinje. Uva se uglavnom razmnožava vrežama, a nešto manje sjemenom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

List se bere u proljeće kad je biljka u cvijetu. Najbolji je mlad list sa zelenih grančica. U proljeće braon list ima najblagotvornija dejstva, jer tada ima najviše arbutozida. Listovi su neprijatnog, oporog i nagorkog ukusa.

Od davnina je ova biljka korišćena za liječenje bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala. Njena ljekovita svojstva baziraju se na prisustvu 5-11 odsto glikozida arbutina u ćelijskom soku. Zahvaljujući njemu, uva ima diuretičko dejstvo. Tokom izlučivanja arbutina ima antiseptički uticaj na mokraćnu sluznicu. Druge hemijske materije koje se nalaze u listovima su: metilarbutin, glukozid erikolin, galna kiselina, elaginska kiselina.

Uva pomaže u smanjenju pretjeranog nakupljanja mokraćne kiseline i bolova kod kamenja u bubrezima. Listovi su bogati taninima i nekad su se koristili za farbanje odjeće i kože.

Pri korištenju preparata od uve potrebno je pripaziti da lijekovi i dodaci ishrani nemaju kiseli utjecaj na urin. To su na primer: vitamin C, sok od brusnice, sok od narandže i drugih agruma. Preparati od te biljke mogu da nadraže bubrege i službe, pa se nikako ne bi trebali koristiti tokom dužeg vremenskog perioda, a trudnice bi ih trebalo izbjegavati. Preparati od uve se takođe ne preporučuju ni djeci mlađoj od 12 godina.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Vitamin A u hrani

2 Minute čitanja
U potrazi za optimalnim zdravljem, često zanemarujemo moćne vitamine poput vitamina A. Ovaj vitalni nutrijent igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida,…
Ljepota i Zdravlje

Besplatno šminkanje i beauty savjeti u odabranim dm prodavnicama

1 Minute čitanja
Sarajevo, 11.4.2024. – Proljeće je pravo vrijeme da u svoje beauty rutine uvedemo male promjene i nakon tmurnih zimskih dana zasijamo punim sjajem….
Ljepota i Zdravlje

Ideje za trendi proljetne nokte u 2024 godini

1 Minute čitanja
Proljeće je vrijeme obnove i osvježenja, a što bolji način da izrazite svoju kreativnost i osjećaj za stil nego kroz proljetne nokte?…