Dijaspora

Kriza u najjačoj ekonomiji EU-a: Kakve posljedice čekaju BiH zbog visoke inflacije u Njemačkoj?

1 Minute čitanja
kriza u njemackoj

naša stranka usk kandidati

Njemačka, najjača ekonomija Evropske unije i najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, bilježi rekordnu inflaciju 7,3 posto, i to od ujedinjenja 1990. godine.

a ovakav ekonomski potres, izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu, može značiti za BiH? S kakvim se posljedicama može suočiti naša privreda?

– Prije svega, možemo se suočiti su padom izvoza bh. kompanija u Njemačku. Kao što je poznato, Njemačka je zemlja u koju najviše izvozimo. Ako inflacija bude usporavala njemačku ekonomiju, bude manje investirala, smanjit će se potražnja, samim tim i uvoz iz BiH.

Ukoliko kriza na istoku Evrope potraje, logično je očekivati da svugdje u EU, pa tako i u Njemačkoj, potrošači drastično smanje potražnju za drugim proizvodima osim onim neophodnim, hranom i energentima – kaže ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Faktor.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naš sagovornik upozorava da bi BiH mogao zadesiti još jedan veliki problem zbog ekonomskog potresa u Njemačkoj.

– Mi iz ekonomske struke još od prošle jeseni upozoravamo da bi se u BiH mogao desiti scenarij da istovremeno imamo inflaciju i pad proizvodnje. Sada je ta opasnost još prisutnija zbog globalnog potresa izazvanog ruskom agresijom na Ukrajinu. Nažalost, BiH bi se teško borila sa tim – upozorava Hadžić.

Njemačka je zemlja s velikom bh. dijasporom koja godinama u značajnoj mjeri pomaže svoje familije i prijatelje u domovini.

– Doznake iz inostranstva igraju veliku ulogu u bh. ekonomiji. Velik priliv novca Bosanaca i Hercegovaca koji žive u EU, odnosno u Njemačkoj, popunjava rupe u porodičnim budžetima.

Možda je i to jedan od razloga zašto u BiH nema socijalnih nemira uprkos teškoj ekonomskoj situaciji. Ako ekonomski udar u Njemačkoj bude za posljedice imao smanjivanje plaća i gubljenje radnih mjesta, to ne može mimoići i bh. dijasporu. A to bi u konačnici itekako osjetilo stanovništvo u BiH – ističe Hadžić.

faktor

Vezane objave
Dijaspora

Saobraćajna nesreća u Austriji: Autobus pun putnika sletio s ceste

1 Minute čitanja
Saobraćajna nesreća u okrugu Liezen u kojoj je autobus u četvrtak navečer sletio s neasfaltiranog puta. Povrijeđena su 24 od 32 putnika,…
Dijaspora

Preminuo SPD-a zastupnik u Bundestagu

1 Minute čitanja
Njemački političar Rajner Johanes Keler (Rainer Johannes Keller) (SPD), iz Vezela (Wesela) u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i zastupnik u Bundestagu, iznenada je preminuo jučer u…
Dijaspora

Najjača ekonomija EU-a pred recesijom: Kada se njemačka privreda prehladi, BiH dobije temperaturu

1 Minute čitanja
Njemačka, najjača ekonomija Evropske unije i najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, nalazi se pred recesijom, što će imati dalekosežne posljedice za…