Biznis

Kompanije turske odbrambene industrije u posjeti BiH

1 Minute čitanja
kompanije turske odmbrabene industrije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas predstavnike kompanija turske odbrambene industrije “Roketsan”, “STM” i “Havelsan”.

Cilj posjete jeste da predstavnici odbrambene industrije Republike Turske steknu uvid i procijene stanje i potrebe Oružanih snaga BiH (OSBiH), u kontekstu potpisivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, imajući u vidu Plan razvoja i modernizacije OSBiH 2017-2027. godina.

Ministar odbrane BiH je napomenuo da je Sporazumom o vojno-finansijskoj saradnji dogovorena finansijska pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojim se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za MO i OSBiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Taj novac će biti iskorišten za nabavljanje nove opreme od turske odbrambene industrije.

Podžić je naglasio da mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno-tehnološki napreduju.

On je izrazio nadu da će nakon aktuelnih dešavanja u Ukrajini, Evropa razumjeti da je sigurnost prioritet broj jedan.

Na sastanku je, pored predstavnika kompanija, prisustvovao i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar.

On je zahvalio na prijemu te dodao da će ovi vidovi saradnje biti još jedan most spajanja dviju prijateljskih zemalja, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Biznisinfo.ba

Vezane objave
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…
Biznis

Za kraj uspješne godine dm zaposlenike nagradio 13. platom

2 Minute čitanja
Opravdana titula Najpoželjnijeg poslodavca u BiH Sarajevo, 20.12.2022. – Njegovanje dobrog odnosa zaposlenika i poslodavca ključ je uspjeha dm drogerie markt, a…
Biznis

Dug propale kripto platforme FTX skoro 3,1 milijardu dolara

1 Minute čitanja
Propala digitalna platforma za transakcije u kriptovalutama FTX objavila je da 50 najvećih vjerovnika duguje gotovo 3,1 milijardu dolara. Skupini od 10…