Biznis

Kompanije turske odbrambene industrije u posjeti BiH

1 Minute čitanja
kompanije turske odmbrabene industrije

naša stranka usk kandidati

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas predstavnike kompanija turske odbrambene industrije “Roketsan”, “STM” i “Havelsan”.

Cilj posjete jeste da predstavnici odbrambene industrije Republike Turske steknu uvid i procijene stanje i potrebe Oružanih snaga BiH (OSBiH), u kontekstu potpisivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, imajući u vidu Plan razvoja i modernizacije OSBiH 2017-2027. godina.

Ministar odbrane BiH je napomenuo da je Sporazumom o vojno-finansijskoj saradnji dogovorena finansijska pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojim se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za MO i OSBiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Taj novac će biti iskorišten za nabavljanje nove opreme od turske odbrambene industrije.

Podžić je naglasio da mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno-tehnološki napreduju.

On je izrazio nadu da će nakon aktuelnih dešavanja u Ukrajini, Evropa razumjeti da je sigurnost prioritet broj jedan.

Na sastanku je, pored predstavnika kompanija, prisustvovao i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar.

On je zahvalio na prijemu te dodao da će ovi vidovi saradnje biti još jedan most spajanja dviju prijateljskih zemalja, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Biznisinfo.ba

Vezane objave
Biznis

U BiH tokom 2021. najviše ulagali Švicarska, Turska i Njemačka

1 Minute čitanja
Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH za 2021. godinu. U informaciji je navedeno…
Biznis

Njemačka kompanija investira 300 milijuna eura u vjetroenergiju u Glamoču i B. Grahovu

1 Minute čitanja
Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Vukadin i šef razvojnog projekta njemačke kompanije “wpd GmbH” Andreas Chollet potpisali su sporazum u kojem su regulirani okvirni uvjeti…
Biznis

Jedan od vodećih bh. privrednika sprema novu veliku investiciju

1 Minute čitanja
U Maglaju bi uskoro trebala krenuti izgradnja nove tvornice namještaja a iza projekta stoji Hajrudin Ahmetlić iz Tešnja.Ahmetlić je, inače, vlasnik kompanije Hifa Petrol,…