Biznis

Kompanije turske odbrambene industrije u posjeti BiH

1 Minute čitanja
kompanije turske odmbrabene industrije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas predstavnike kompanija turske odbrambene industrije “Roketsan”, “STM” i “Havelsan”.

Cilj posjete jeste da predstavnici odbrambene industrije Republike Turske steknu uvid i procijene stanje i potrebe Oružanih snaga BiH (OSBiH), u kontekstu potpisivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, imajući u vidu Plan razvoja i modernizacije OSBiH 2017-2027. godina.

Ministar odbrane BiH je napomenuo da je Sporazumom o vojno-finansijskoj saradnji dogovorena finansijska pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojim se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za MO i OSBiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Taj novac će biti iskorišten za nabavljanje nove opreme od turske odbrambene industrije.

Podžić je naglasio da mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno-tehnološki napreduju.

On je izrazio nadu da će nakon aktuelnih dešavanja u Ukrajini, Evropa razumjeti da je sigurnost prioritet broj jedan.

Na sastanku je, pored predstavnika kompanija, prisustvovao i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar.

On je zahvalio na prijemu te dodao da će ovi vidovi saradnje biti još jedan most spajanja dviju prijateljskih zemalja, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Biznisinfo.ba

Vezane objave
Biznis

АLKALOID predstavio rezultate rada za prvi kvartal 2024

3 Minute čitanja
Аlkaloid sa rastom konsolidovanih prodaja od 13%, u vrijednosti od 79,9 miliona eura, konsolidovana neto-dobit od 7,8 miliona eura i sa investicijama…
Biznis

U Bihaću otvorena treća dm prodavnica

2 Minute čitanja
Osluškujući potrebe i želje kupaca najveći drogerijski lanac u BiH dm otvorio je novu prodavnicu u Bihaću. Treća po redu dm prodavnica…
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…