Svijet

Dolar ojačao, euro najslabiji u dvije godine

2 Minute čitanja
dolar ojacao 2022

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se očekuje agresivno povećanje kamata Feda, dok je tečaj eura prema dolaru pao na najnižu razinu u dvije godine jer je ECB suzdržana po pitanju kamata.
Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,65 posto, na 100,48 bodova, blizu najviše razine u dvije godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 1,7 posto, na 126,45 jena, najvišu razinu u 20 godina.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala 0,6 posto, na 1,0810 dolara, nedaleko najniže razine u dvije godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inflacija u SAD-u najviša od 1981.

Zamah dolara uslijedio je u utorak, nakon što je objavljeno da su u ožujku potrošačke cijene u SAD-u porasle 8,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije od 1981. godine.

Premda su ti podaci u skladu s očekivanjima, „oni podsjećaju da Fed ne može samo sjediti, mora krenuti u akciju, i to žurno”, kazao je Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

U ožujku je Fed povećao ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko tisuća milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo.

John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, kazao je u četvrtak da je povećanje kamata za pola postotnog boda u svibnju ‘vrlo razumna opcija’. To pokazuje da čak i oprezniji čelnici Feda podržavaju brže zaoštravanje monetarne politike.

S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak gospodarstva, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

Japanska središnja banka već neko vrijeme kupuje državne obveznice kako bi zadržala kamate na niskim razinama, a zbog toga jen slabi prema američkoj valuti.

ECB: Poticaji gospodarstvu do jeseni

Za razliku od Feda, koji najavljuje agresivno povećanje kamata, Europska središnja banka (ECB) je suzdržana po tom pitanju.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde kazala je u četvrtak, nakon redovne sjednice čelnika banke, da nema jasnog vremenskog okvira kada bi ECB mogla početi povećavati kamate i da bi to moglo biti tjednima, pa i mjesecima nakon što središnja banka ukine programe poticaja u trećem tromjesečju.

Na sjednici su čelnici ECB-a potvrdili da će do jeseni ugasiti redovni program poticaja gospodarstvu eurozone, upozorivši da rat u Ukrajini stvara neizvjesnost koja zahtijeva fleksibilnost monetarne politike.

Inflacija je, poručila je ECB, značajno ojačala i ostat će visoka u idućim mjesecima, u prvom redu zbog naglog rasta cijena energije, a potom bi trebala blago oslabiti.

Monetarna politika ovisit će o gospodarskim pokazateljima, a banka će se u kreiranju monetarne politike i dalje voditi načelima fleksibilnosti, postupnosti i široke lepeze opcija, poručili su iz ECB-a.

Hina

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….