Vijesti BiH

Kojović: Moramo iskoristiti ovaj momenat i ubrzano raditi na dobijanju kandidatskog statusa za EU

2 Minute čitanja
predrag kojovic

naša stranka usk kandidati

Poslanik Naše Stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Predrag Kojović smatra da je trenutna kriza u svijetu, izazvana agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, odlučujući momenat za Bosnu i Hercegovinu koja mora ubrzano raditi na dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Kojović ističe da je 24. februara Ruska Federacija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu, zemlju koja je punopravna članica Ujedinjenih nacija.

“Svijet u kojem smo živjeli geopolitički se promijenio. Pokušavam da apelujem na ljude ovdje da shvate da se nalazimo u globalnom sukobu, da su nuklearni sistemi zemalja u pripravnosti i da već gledamo brutalne zločine ruske vojske u Ukrajini”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naglašava da je svijet bipolaran i da “morate biti ili na strani SAD-a , EU i 141 zemlje UN-a ili na strani Putina, Dodika, Sjeverne Koreje, Eritreje, Bjelorusije i Sirije”. Naglašava da je zbog toga danas na sjednici istaknuto da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i NATO savezu.

“Moramo iskoristiti ovaj momenat i nastojati da BiH u ubrzanom procesu, van redovnih procedura, dobije kandidatski status za EU”, naveo je Kojović.

Kako je kazao, usvajanje tri zakona koji su obuhvaćeni prioritetima koje je EU postavila pred BiH smatralo bi se kredibilnim naporom BiH za dobijanjem kandidatskog statusa. Iz tog razloga danas je predloženo formiranje radnog tijela koje bi se usaglasilo o dva od tri zakona, jer jedan zakon se već mjesecima nalazi u proceduri u Domu naroda i treba vršiti pritisak da se on usvoji.

Naša stranka će glasati i za zakone koji su nesavršeni i s kojima se ne slažemo u ovom ili onom članu, ako EU kaže to je taj standard. Uporedo s tim trebamo uputiti zahtjev za davanje hitnog kandidatskog statusa za članstvo. Mislim da je ovo trenutak u kojem nema prostora za sticanje političkih poena. Ovo je prilika za novi početak – rekao je Kojović.

Naveo je da se BiH već sada suočava s ozbiljnim ekonomskih posljedicama koje su još uvijek blage u odnosu na prognoze.

“Pitanje koje se sada postavlja je koliku smo ekonomsku cijenu spremni platiti da branimo civilizacijske vrijednosti na kojima svijet počiva. Moramo učiniti sve da ublažimo ekonomski udar. Sugurno je da bi suspenzija akciza na određeno vrijeme bilo dobro, a vjeruje da će se i to naći na dnevnom redu”, dodao je Kojović.

izvor:raport.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…
Vijesti BiH

Da li će kompromitovana Diana Kajmaković biti suspendovana i udaljena iz Tužilaštva BiH?

3 Minute čitanja
Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile…