Svijet

Kijev pogodile ruske granate, proglašen policijski sat

1 Minute čitanja
POLICIJSKI SAT KIJEV

naša stranka usk kandidati

U ruskom granatiranju Kijeva poginulo je najmanje dvoje ljudi, napadačke snage pojačale su stisak nad ukrajinskim glavnim gradom, a gradonačelnik je objavio 35-satni policijski sat koji počinje u 20 sati po lokalnom vremenu.

Dvije velike eksplozije odjeknule su u središtu grada u utorak neposredno prije zore. Kasno u ponedjeljak, svjetleći meci bljesnuli su noćnim nebom dok su ukrajinske snage očito ciljale neprijateljsku bespilotnu letjelicu.

“Danas je težak i opasan trenutak”, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Glavni grad je srce Ukrajine i bit će obranjen. Nećemo odustati od Kijeva, koji je trenutno simbol i isturena operativna baza europske slobode i sigurnosti.”

Reutersovi svjedoci vidjeli su visoku stambenu zgradu u plamenu nakon što je pogođena topništvom. Vatrogasci su pokušavali ugasiti vatru, a spasioci su pomagali evakuirati mobilnim ljestvama građane zarobljene unutra.

Tijelo je ležalo na tlu u vreći.

Kijev je bio pošteđen najgorih borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, ali ruska vojska se polako približava gradu i granatiranje se pojačalo.

“Ono što se trenutno događa u Harkivu, u Mariupolju i drugim gradovima – bilo je razumljivo da će se prije ili kasnije dogoditi u Kijevu”, rekao je lokalni stanovnik Igor Krupa.

Sjedeći na tlu ispred teško oštećene zgrade, opisao je kako si je prije spavanja napravio zaklon od namještaja i metalnih utega.

“To me zapravo spasilo jer su svi prozori izbijeni i krhotine su uletjele u stan, a ja sam ostao neozlijeđen. Samo nekoliko ogrebotina”, rekao je.

U drugom dijelu grada stanovnici su raščišćavali svoje domove nakon što su im u granatiranju razneseni prozori, uništeni balkoni a po tlu je puno otpalih dijelova sa zgrada.

Tisuće ljudi su ubijene u sukobu, a milijuni su raseljeni.

Rusija, koja negira da cilja civile, svoje postupke naziva “specijalnom vojnom operacijom” za “denacifikaciju” zemlje, tvrdnju koju Ukrajina i njezini saveznici odbacuju kao izgovor za neopravdan i nezakonit napad.

N1

Vezane objave
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…
Svijet

Putin je gotov!

3 Minute čitanja
Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerojatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata ratovanja u…
Svijet

Cijene nafte padaju zbog ograničenja u Kini povezanih s COVID-om i mogućih povećanja kamatnih stopa

1 Minute čitanja
Cijene nafte pale su u ponedjeljak, dok su izgledi za povećanje globalne potražnje za gorivom zasjenjeni ograničenjima zbog COVID-19 u Kini i…