Svijet

Kijev pogodile ruske granate, proglašen policijski sat

1 Minute čitanja
POLICIJSKI SAT KIJEV

U ruskom granatiranju Kijeva poginulo je najmanje dvoje ljudi, napadačke snage pojačale su stisak nad ukrajinskim glavnim gradom, a gradonačelnik je objavio 35-satni policijski sat koji počinje u 20 sati po lokalnom vremenu.

Dvije velike eksplozije odjeknule su u središtu grada u utorak neposredno prije zore. Kasno u ponedjeljak, svjetleći meci bljesnuli su noćnim nebom dok su ukrajinske snage očito ciljale neprijateljsku bespilotnu letjelicu.

“Danas je težak i opasan trenutak”, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Glavni grad je srce Ukrajine i bit će obranjen. Nećemo odustati od Kijeva, koji je trenutno simbol i isturena operativna baza europske slobode i sigurnosti.”

Reutersovi svjedoci vidjeli su visoku stambenu zgradu u plamenu nakon što je pogođena topništvom. Vatrogasci su pokušavali ugasiti vatru, a spasioci su pomagali evakuirati mobilnim ljestvama građane zarobljene unutra.

Tijelo je ležalo na tlu u vreći.

Kijev je bio pošteđen najgorih borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, ali ruska vojska se polako približava gradu i granatiranje se pojačalo.

“Ono što se trenutno događa u Harkivu, u Mariupolju i drugim gradovima – bilo je razumljivo da će se prije ili kasnije dogoditi u Kijevu”, rekao je lokalni stanovnik Igor Krupa.

Sjedeći na tlu ispred teško oštećene zgrade, opisao je kako si je prije spavanja napravio zaklon od namještaja i metalnih utega.

“To me zapravo spasilo jer su svi prozori izbijeni i krhotine su uletjele u stan, a ja sam ostao neozlijeđen. Samo nekoliko ogrebotina”, rekao je.

U drugom dijelu grada stanovnici su raščišćavali svoje domove nakon što su im u granatiranju razneseni prozori, uništeni balkoni a po tlu je puno otpalih dijelova sa zgrada.

Tisuće ljudi su ubijene u sukobu, a milijuni su raseljeni.

Rusija, koja negira da cilja civile, svoje postupke naziva “specijalnom vojnom operacijom” za “denacifikaciju” zemlje, tvrdnju koju Ukrajina i njezini saveznici odbacuju kao izgovor za neopravdan i nezakonit napad.

N1

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….