Vijesti BiH

Kako je Dodik srednjim prstom vilu na Dedinju gurnuo u drugi plan

2 Minute čitanja
dodik srednji prst 1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik, mora se priznati, veoma je dobro preusmjerio pažnju, jer kako drugo objasniti njegov potez na koji se danas “upecala” praktično cjelolokupna bh. javnost.Naime, već je poznato da je Milorad Dodik danas boravio u Sarajevu, gdje je u Tužilaštvu BiH dao iskaz o predmetu “Pavlović banka” koji je vezan za vilu u beogradskom naselju Dedinje, koju je on kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Iako je ova afera veoma važna vijest, obzirom da bi se, ako to stavimo u kontekst Dodikovog saslušanja u Tužilaštvu BiH, vrlo vjerovatno moglo raditi o ne baš posve “čistim poslovima”, ona je u uznačajnoj mjeri pala u drugi plan i to sve zbog jednog prsta lidera SNSD-a. I to onog srednjeg.

Da je Dodik vješt u skretanju pažnje, to mu se mora potvrditi, jer kako skrenuti fokus javnosti sa stvarnog skandala, što predmet “Pavlović banka” svakako jest, nego izazivanjem novog skandala pokazivanjem srednjeg prsta novinarima. I sve to iz službenog vozila Predsjedništva BiH. To je bilo dovoljno da se “zapali” novinarska i zajednica na društvenim mrežama i da sva priča o vili na Dedinju ode u drugi plan.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prije svega, da ne bude da neko ovdje slučajno brani Dodika, treba napomenuti da je ovakvo ponašanje degutantno, primitivno i ne priliči nikome, a posebno članu Predsjedništva BiH. Sada kada je to razjašnjeno postavlja se pitanje – koga uistinu iznenađuje ovakav potez lidera SNSD-a. Je li zaista toliko neočekivano da su svi ostali u nevjerici da osoba, kojoj se čitav “modus operandi” temelji na vrijeđanju države BiH, političkih protivnika, naroda i sagovornika uradi ovako nešto.

Naravno da nije. Radio je Dodik ovakve stvari i ranije. Sjetit ćemo se pjevanja četničkih pjesama na političkim skupovima SNSD-a, vrijeđanja novinara na pres konferencijama, harmonikaša u zgradi Predsjedništva BiH, prijetnji fizičkim obračunom sa političkim protivnicima i mnogih drugih Dodikovih poteza koji su svaki put šokirali bh. javnost.

Kao i sada i tada su se svi “ibretili”. “Sramotno”, “fuj”, “užas” i slične izjave mogle su se čuti, a malo ko se zapitao zašto Dodik radi ovo što radi. Svaki put je u pitanju bio skandal iz kojeg bi mu se veoma teško bilo izvući. Ili je u pitanju bila ukradena ukrajinska ikona koju je dao ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, ili industrijski kisik koji je SNSD-ov direktor UKC-a Banja Luka Vlado Đajić “pumpao” u pacijente pod etiketom medicinskog ili nešto treće.

Uvijek bi se zbog ovakvog, ili nekog sličnog ekscesa lider SNSD-a “izmigoljio” i fokus javnosti umjesto sa stvarnog preusmjerio na fiktivni problem. Tako je bilo i ovaj put, a dokaz za to je bila i pres konferencija koju je Dodik iskoristio da bi u prvih nekoliko minuta ponovio priču kako je vilu kupio na kredit čiju ratu je otplaćivala kirija koju je dobijao od iznajmljivanja same vile.

U nastavku pres konferencije Dodik se obrušio na pojedine novinare optužujući ih za neprofesionalnost, pristrasnost itd., da vode hajku na njega i potvrdio da je njima pokazao srednji prst. Nakon toga priča se okrenula u drugom smjeru, krenula je priča o izbornom zakonu, pravima naroda, “muslimanima” itd., a aferu tešku milion i po KM, zbog koje je on danas i davao iskaz u Tužilaštvu BiH, više niko nije ni spominjao.

Priča se dalje nastavila vrtjeti oko Dodikovog prsta, kome ga je pokazao, zašto i jesu li, pobogu, oni to zaslužili? Što bi se u narodu reklo: “Smotao ih je oko malog (u ovom slučaju srednjeg op. a.) prsta”.

klix

Vezane objave
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…