Vijesti BiH

Izjava predsjednika CIK-a BiH povodom početka izborne kampanje za Opće izbore

2 Minute čitanja
Izjava predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

Sutra, 02. septembra, službeno počinje izborna kampanja za Opće izbore 2022. godine, koji će biti održani u nedjelju, 02. oktobra. Kampanja će trajati do 01. oktobra do 07:00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.

Izborna kampanja je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Pozivam sve ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona BiH – da predstave svoje programe, da vode fer kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pozivam birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju, a posebno mlade jer je za budućnost naše države Bosne i Hercegovine važno da mladi budu uključeni u političke procese.

Pozivam medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informiraju javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom, onako kako je to propisano Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Lokalne vlasti podsjećam da su dužne osigurati ravnopravan tretman političkim subjektima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu izborne kampanje.

YouTube video

Koristim priliku da političke subjekte, kandidate i njihove pristalice, ali i zaposlene i angažovane u izbornoj administraciji podsjetim da nije dozvoljeno:

  • – lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta;
  • – uklanjati, prekrivati, uništavati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje;
  • – nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;
  • – vršiti bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao obavljanje posla u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima.

Posebno skrećem pažnju na zabranu korištenje govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge osobne karakteristike ili orijentacije koja potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

To uključuje i objave i korištenje slika, simbola, audio i video zapisa, SMS poruka, internet komunikacija, društvenih mreža i mobilnih aplikacija ili drugih materijala koji mogu tako djelovati.

Istovremeno podsjećam i da je nosiocima izvršnih funkcija i mandata zabranjena zloupotreba javnih sredstava.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će imati nultu toleranciju za neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji.

Budimo odgovorni za svoje postupke i izgovorenu riječ.

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…