Svijet

Iz UN-a upozoravaju da smo “na korak od katastrofe”, radnici nuklearke: “Stalno nas drže na nišanu”

1 Minute čitanja
nuklearka

Organizacija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor pozvala je dužnosnike da što prije posjete ukrajinsku elektranu Zaporožje zbog ponovnog granatiranja u tom području i upozorenja na “katastrofalne posljedice” nastavka borbi u blizini najveće evropske atomske elektrane.

“Ovo je ozbiljan trenutak, težak čas i IAEA-i mora biti dopušteno da provede svoju misiju u Zaporožju što je prije moguće”, rekao je šef agencije Rafael Grossi na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak navečer.

Glavni sekretar UN-a António Guterres kazao je da smo “na korak do katastrofe”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

RADNICI NUKLEARKE: STALNO NAS DRŽE NA NIŠANU

Radnici u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporižji opisali su za BBC kako ih drže na nišanu dok je ruske trupe koriste kao vojnu bazu.

Dva zaposlenika ispričala su kako im se svakodnevno prijeti otmicom, osim što su u strahu od “radioaktivne kontaminacije šire regije” ili nuklearne katastrofe.

“Moj radni dan je konstantni stres”, kaže Svitlana.

Ona i kolega Nikola sada mogu koristiti samo ruske Sim kartice i signal je vrlo ograničen.

“Psihološka situacija je teška. Vojnici hodaju posvuda s oružjem i svi smo zapravo na nišanu”, kazala je.

“Prošle sedmice nisam čak ni mogla doći na svoje radno mjesto, opasno je. U subotu je došlo do granatiranja dušik/kisik pogona, što je izazvalo požar. Nekim čudom, ljudi koji su ondje radili su preživjeli”, dodala je.

ZELENSKIJ: RUSIJA SE MORA POVUĆI IZ NUKLEARNE ELEKTRANE

U najnovijem obraćanju javnosti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se Rusija mora povući iz nuklearne elektrane Zaporožje kako bi obnovila ”sigurnost Evrope”.

Rusija je dosegla novi minimum u globalnoj historiji terorizma. Niko drugi nije tako drsko koristio nuklearnu elektranu da prijeti cijelom svijetu i traži neke uvjete”, rekao je.

fokus

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…