Vijesti BiH

Europol objavio da je rasturen veliki balkanski narko-kartel: Prebacivali su kokain iz Južne Amerike, među uhapšenima i Bosanac

1 Minute čitanja
europol snimak

Europol je objavio da je u velikoj akciji razbijen veliki balkanski narko-kartel koji je prebacivao kokain iz Latinske Amerike u EU.

Kako su naveli, u prekograničnoj operaciji su učestvovali organi za provođenje zakona iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku Europola, a njom je rasformiran kartel

Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina, a uključivala je brojne države članice EU i treće strane iz regiona Zapadnog Balkana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
europol
Snimak akcije(foto:Europol)

Mrežu trgovine drogom uglavnom su činili crnogorski državljani, ali i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Između 2019. i 2020. godine, organi za provođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji.
Istrage nakon zapljene u Portugalu otkrile su moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije ‘Ndrangheta’.

Ova ista zapljena dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 bili crnogorski državljani. Tokom istrage procesuirano je 29 osumnjičenih u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu.

Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, službenici širom Evrope izvršili su raciju na 37 lokacija (1 u Hrvatskoj, 2 u Italiji, 33 u Crnoj Gori i 1 u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (1 u Hrvatskoj, 1 u Italiji, 8 u Crnoj Gori i 2 u Srbiji) i oduzeo skupocene satove, bankovne kartice, dokumenta, municiju i oružje, vozilo i gliser i gotovinu.

Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je također doprinio ukupnoj koordinaciji slučajeva između različitih agencija u EU i šire.

raport

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…