Hrana

Hrana koju štitna žlijezda voli

2 Minute čitanja
hrana koju stitna zlijezda voli

Umor, debljanje, depresija, osjećaj hladnoće, gušavost, loš kvalitet kose… samo su neki od simptoma koji se povezuju s bolešću štitne žlijezde koja je, nakon dijabetesa, najraširenija bolest endokrinog sistema u svijetu.

Korisne masnoće

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 2 milijarde ljudi bori se s problemima veza uz nepravilan rad ove žlijezde. Razlozi za nepravilan rad štitnjače, odnosno za hipertireozu (pojačano lučenje hormona) ili hipotireozu (slabije lučenje hormona), su nedostatak joda u organizmu, stresu, stilu života, geni… Da biste poboljšali rad štitnjače i regulisali proizvodnju hormona, vrlo je važno pripaziti na prehrambene navike. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminima B grupe i željezom. Također, povećajte unos namirnica koje su bogate vitaminom A.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nećete pogriješiti ako jedete više svježih i organskih namirnica koje su bogate antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim tvarima.

Štitnoj žlijezdi možete pomoći i kvalitetnim dodatcima prehrani, u obliku vitamina i minerala. Ali, morate paziti jer nisu svi dodaci prehrani dobri za njeno zdravlje. Mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lijekovima koje možda već uzimaju kao propisanu terapiju.

Dobar izbor

Zato je bitno znati koje vitamine i minerale je neophodno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez. Preporučeni su: jod, vitamini B grupe, cink i selen te hrana bogata L-tirozinom. Pomoć u održavanju zdravlja štitne žlijezde nude i nemasno meso, riba iz hladnih mora, lan i grah. Organska jela posebno je dobar izbor jer ne sadrži određene steroide i hormone koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju hormona štitnjače.

Dobri izvori omege-3

Omega-3 masne kiseline su važne za štitnu žlijezdu. Tunjevina i losos su dobri izvori ako je riječ o ribi ulovljenoj u moru, a ne onoj uzgojenoj u ribnjacima. Da bi imala omega-3 masne kiseline, riba treba jesti alge. Lanene sjemenke, također, pomažu štitnjači. Sameljite ih u mlinu za kafu pa ubacite u jogurt, salate i supe. U kuhana je dodaj nakon što je jelo skuhano, a ne ranije.

Šta treba izbjegavati

Obavezno isključite hranu koja sadrži gluten i uvedite bezglutenske varijante tjestenine i hljeba. Preporučeno je izbjegavati namirnice koje sadrže tiouracil i sve goitrogene namirnice, jer utječu na nivo hormona u tijelu i time remete rad štitne žlijezde.

Izbjegavajte: soju i sve sojine proizvode, gluten, kikiriki, pinjole, proso, breskve, batat, brokulu, cvjetaču, prokulice, kupus, kelj, rotkvice.

Vježbanjem do zdravlja

Ako se ne pokrenete, neće se pokrenuti ni vaša štitnjača. Vježbanje je važan faktor u brizi za cjelokupno zdravlje, a kod štitnjače je presudno. Ako bolujete od poremećenog rada ove žlijezde, za vas nisu naporni treninzi koji od vas očekuju da pređete granice izdržljivosti.

Prevelik napor izazvaće u vašem tijelu dodatno iscrpljivanje i stvoriti novi pritisak na već narušenu štitnjaču. Zato, pokrenite laganim vježbama, šetnjom, aerobik, biciklom, a onda povećajte svoju izdržljivost i snagu.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Hrana

Ovo su najčešće greške: Tri razloga zašto se zimnica brže kvari

1 Minute čitanja
U većini domaćinstava već se uveliko priprema zimnica po dobro poznatoj recepturi, no ipak često se desi da se ona pokvari. Ovo…
Hrana

Salata sa povrćem i tjesteninom

1 Minute čitanja
Osvježavajuća salata sa povrćem i tjesteninom. Sastojci: (za 2 osobe) TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA – 100 g tjestenine, spiralne – sol…
Hrana

Savjeti: Hrana koju ne treba podgrijavati

2 Minute čitanja
Koja je to hrana koju ne treba podgrijavati i zašto je to tako saznajte u nastavku! Brojne obaveze i brz život razlog…