Unsko-Sanski kanton

Grad Bihać izdvaja skoro 600 hiljada KM za poljoprivredu i proizvođače

1 Minute čitanja
600 hiljada km za poljopr

Grad Bihać će ove godine izdvojiti najznačajnija financijska sredstva za poljoprivredu dosad, s ciljem prevazilaženja teškog stanja u ovom sektoru zbog poskupljenja repromaterijala. Osigurano je 595.000 KM, a na objavljeni Javni poziv mogu aplicirati svi poljoprivredni proizvođači u gradu.

-Najveći dio sredstava odnosi se na proljetnu i jesenju sjetvu. Tako je 120.000 maraka osigurano za sufinanciranje sjemenskog i sadnog materijala, te mineralnih đubriva za proljetnu sjetvu. Nešto veći iznos 150.000 KM planiran je za jesenju sjetvu gdje ćemo preferirati sadnju pšenice i sličnih kultura. Oko 30.000 planirano je za presadnice i sadnju u plastenicima i staklenicima, dok je 50.000 maraka obezbijeđeno za poljoprivredne mašine i priključke – kazao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Kemal Hrnjić.

Posebna pažnja usmjerena je i na realizaciju važnih infrastrukturnih projekata, odnosno sanaciju puteva do poljoprivrednih dobara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

-To realiziramo u saradnji sa IFAD-om, a 140.000 KM bit će izdvojeno za rekonstrukciju ceste Donji Srbljani – Gornji Srbljani. Oko 35.000 maraka usmjerit ćemo na sanaciju pristupnih puteva do poljoprivrednih parcela u naseljima Sokolac i Golubić. Kada su u pitanju ovi projekti, Grad Bihać je osigurao 70 posto potrebnih sredstava, a ostatak IFAD – naveo je Hrnjić.

Bihaćka gradska uprava podržat će ove godine i nabavku plastenika, sadnju jagodičastog voća, kao i pčelarstvo, za što je planirano oko 65.000 KM.

fena

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Kolone automobila na sjevernim izlazima iz Bosne i Hercegovine

1 Minute čitanja
Ulaskom Hrvatske u šengen počinju strožije kontrole ulaska u Evropsku uniju. Posebno velike gužve će biti na graničnim prelazima koji se nalaze…
Unsko-Sanski kanton

POMAK predstavio kandidata za gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
Sinoć je u Bihaću održana Godišnja konferencija Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu PoMAK) na kojoj su sumirane aktivnosti u proteklom periodu,…
Unsko-Sanski kanton

Izbjeglice iz Čečenije blokirali granični prelaz Maljevac

1 Minute čitanja
Granični prelaz Maljevac prema EU je danas od 11 sati je ponovo zatvoren. Razlog blokade prelaza je grupa izbjeglica iz Čečenije koji…