Unsko-Sanski kanton

Grad Bihać izdvaja skoro 600 hiljada KM za poljoprivredu i proizvođače

1 Minute čitanja
600 hiljada km za poljopr

Grad Bihać će ove godine izdvojiti najznačajnija financijska sredstva za poljoprivredu dosad, s ciljem prevazilaženja teškog stanja u ovom sektoru zbog poskupljenja repromaterijala. Osigurano je 595.000 KM, a na objavljeni Javni poziv mogu aplicirati svi poljoprivredni proizvođači u gradu.

-Najveći dio sredstava odnosi se na proljetnu i jesenju sjetvu. Tako je 120.000 maraka osigurano za sufinanciranje sjemenskog i sadnog materijala, te mineralnih đubriva za proljetnu sjetvu. Nešto veći iznos 150.000 KM planiran je za jesenju sjetvu gdje ćemo preferirati sadnju pšenice i sličnih kultura. Oko 30.000 planirano je za presadnice i sadnju u plastenicima i staklenicima, dok je 50.000 maraka obezbijeđeno za poljoprivredne mašine i priključke – kazao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Kemal Hrnjić.

Posebna pažnja usmjerena je i na realizaciju važnih infrastrukturnih projekata, odnosno sanaciju puteva do poljoprivrednih dobara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

-To realiziramo u saradnji sa IFAD-om, a 140.000 KM bit će izdvojeno za rekonstrukciju ceste Donji Srbljani – Gornji Srbljani. Oko 35.000 maraka usmjerit ćemo na sanaciju pristupnih puteva do poljoprivrednih parcela u naseljima Sokolac i Golubić. Kada su u pitanju ovi projekti, Grad Bihać je osigurao 70 posto potrebnih sredstava, a ostatak IFAD – naveo je Hrnjić.

Bihaćka gradska uprava podržat će ove godine i nabavku plastenika, sadnju jagodičastog voća, kao i pčelarstvo, za što je planirano oko 65.000 KM.

fena

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…