Vijesti BiH

Godina od smrti generala Jovana Divjaka: Heroj koji je u najtežim trenucima naredio “Ne pucaj”

1 Minute čitanja
jovan divjak

Prošla je godina od smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka. Dao je veliki doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine od agresora.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet meseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Čika Jovu, koji je predavao u Vojnoj školi u Sarajevu, rat je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ostat će posebno upamćen po naredbi “Ne pucaj” u Dobrovoljačkoj ulici.

Tog 3. maja 1992. godine, tokom razmjene vojnika JNA za zatočenog prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, Divjak je nekoliko puta izdao naredbu “Ne pucaj”, čime je i u najtežim trenucima dokazao svoju ljudskost.

U miru je Bosnu i Hercegovinu gradio pomažući obrazovanje mladih. Godine 1994. osnovao je Udruženje Obrazovanje gradi BiH i tako stvorio vojsku ljudi čije je najjače oružje obrazovanje. Pomagao je kroz udruženje posebno djeci iz ugroženih društvenih grupa.

Koliko je prirastao srcu Sarajlijama najbolje se pokazalo na protestima u Sarajevu nakon njegovog hapšenja u Austriji, jer ga je Srbija pokušala procesuirati zbog dešavanja u Dobrovoljačkoj. No, Austrija u kojoj je uhapšen po potjernici, na kraju je odbila Divjaka isporučiti Srbiji te je oslobođen i u Sarajevu dočekan sa velikim oduševljenjem.

General ARBiH Jovan Divjak preminuo je u Sarajevu na današnji dan prošle godine u 84. godini. Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

U oproštajnom pismu koje je na komemoraciji pročitao njegov unuk Gregor, Jovan Divjak je između ostalog poručio:

– Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom.

Pismo je potpisao sa “Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac, sa dna kace.”

Faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…
Vijesti BiH

Da li će kompromitovana Diana Kajmaković biti suspendovana i udaljena iz Tužilaštva BiH?

3 Minute čitanja
Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile…