Svijet

Generalni sekretar UN-a:”Nuklearni sukob ponovo se čini mogućim!”

1 Minute čitanja
sekkretar UN a

naša stranka usk kandidati

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je veliku zabrinutost zbog toga što je Rusija podignula razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg.

“Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg”, kazao je Guterres za novinare te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava, prenosi HRT.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, 2,8 miliona ljudi pobjeglo je iz zemlje, a stotine su zatočene u opkoljenim gradovima, te je Zapad nametnuo široke sankcije Rusiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec podignuo razinu pripravnosti nuklearnih snaga Rusije, zbog čega raste strah od toga da bi ruski napad na Ukrajinu mogao prerasti u nuklearni sukob.

Sjedinjene Američke Države su poručile da zasad nema razloga da Washington također podigne razinu pripravnosti.

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju planuo požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

– Vrijeme je da se prekine užas koji Ukrajinci trpe te se prijeđe na put diplomacije i mira, rekao je Guterres.

Dodao je da će UN Ukrajini dodijeliti dodatnih 40 miliona dolara humanitarne pomoći iz Centralnog fonda za krizne situacije.

Vezane objave
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…
Svijet

Putin je gotov!

3 Minute čitanja
Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerojatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata ratovanja u…
Svijet

Cijene nafte padaju zbog ograničenja u Kini povezanih s COVID-om i mogućih povećanja kamatnih stopa

1 Minute čitanja
Cijene nafte pale su u ponedjeljak, dok su izgledi za povećanje globalne potražnje za gorivom zasjenjeni ograničenjima zbog COVID-19 u Kini i…