Svijet

Generalni sekretar UN-a:”Nuklearni sukob ponovo se čini mogućim!”

1 Minute čitanja
sekkretar UN a

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je veliku zabrinutost zbog toga što je Rusija podignula razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg.

“Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg”, kazao je Guterres za novinare te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava, prenosi HRT.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, 2,8 miliona ljudi pobjeglo je iz zemlje, a stotine su zatočene u opkoljenim gradovima, te je Zapad nametnuo široke sankcije Rusiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec podignuo razinu pripravnosti nuklearnih snaga Rusije, zbog čega raste strah od toga da bi ruski napad na Ukrajinu mogao prerasti u nuklearni sukob.

Sjedinjene Američke Države su poručile da zasad nema razloga da Washington također podigne razinu pripravnosti.

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju planuo požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

– Vrijeme je da se prekine užas koji Ukrajinci trpe te se prijeđe na put diplomacije i mira, rekao je Guterres.

Dodao je da će UN Ukrajini dodijeliti dodatnih 40 miliona dolara humanitarne pomoći iz Centralnog fonda za krizne situacije.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….