Biznis

Fructa Trade kupio imovinu derventskog Unisa za 27 miliona KM

1 Minute čitanja
fructa trade

Kompanija Fructa Trade kupila je imovinu nekadašnje fabrike cijevi Unis za 27 miliona maraka, potvrdio je vlasnik tog trgovačkog lanca Duško Reljić.

Licitacija je protekla fer i korektno. O daljim koracima odlučivaćemo u narednom periodu“, rekao je Reljić.

Fructa Trade je ranije kupovinom potraživanja postao jedan od najvećih povjerilaca u Unisu. Reljić je tada kazao da to preduzeće ne kupuje ništa a da pri tome nema ozbiljne namjere.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stečajni upravnik Unisa Lazo Đurđević rekao je da su se na današnjem usmenom nadmetanju za imovinu Unisa pojavila četiri kupca i naglasio da je najpovoljnija ponuda Fructa Trade-a.

Oni sada imaju rok od 30 dana da uplate iznos koji su ponudili. Dok ne bude uplaćeno ništa nije gotovo“, rekao je Đurđević.

On je podsjetio da je na današnjoj, drugoj licitaciji imovina nekadašnjeg privrednog giganta bila ponuđena za 13,5 miliona KM.

Iako je proteklih dana u Derventi boravio šeik Talib bin Sakr al Kašimi, te je i obišao Unis i navodno bio zainteresovan za kupovinu imovine nekadašnje fabrike cijevi, Đurđević je rekao da se šeik danas nije pojavio i nije dao ponudu za kupovinu imovine Unisa.

Fructa Trade je ponudio 27,2 miliona KM, dok je na drugom mjestu ponuda firme Feromaster u iznosu 27,15 miliona maraka. To su dva najpovoljnija ponuđača“, istakao je Đurđević.

Problemi u Unisu trajali su godinama. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine.

Indikator.ba

Vezane objave
Biznis

Za kraj uspješne godine dm zaposlenike nagradio 13. platom

2 Minute čitanja
Opravdana titula Najpoželjnijeg poslodavca u BiH Sarajevo, 20.12.2022. – Njegovanje dobrog odnosa zaposlenika i poslodavca ključ je uspjeha dm drogerie markt, a…
Biznis

Dug propale kripto platforme FTX skoro 3,1 milijardu dolara

1 Minute čitanja
Propala digitalna platforma za transakcije u kriptovalutama FTX objavila je da 50 najvećih vjerovnika duguje gotovo 3,1 milijardu dolara. Skupini od 10…
Biznis

Milionska akvizicija: Telemach preuzima domaćeg kablovskog operatera

1 Minute čitanja
Kompanija Telemach BH u procesu je preuzimanja firme TX TV iz Tuzle. Ova akvizicija će imati efekat na maloprodajnim tržištima fiksne telefonije,…