Svijet

Erdogan u telefonskom razgovoru s Putinom: Turska spremna dati doprinos mirnom rješenju problema u Ukrajini

1 Minute čitanja
erdogan putin

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i izrazio spremnost njegove zemlje da doprinos u mirnom pronalaženju rješenja problema u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da su dvojica lidera u telefonskom razgovoru pričali o bilateralnim temama i o napadu Rusije na Ukrajinu.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora izrazio spremnost Turske da doprinese što bržem rješavanju ukrajinskog problema mirnim metodama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Turski predsjednik je naglasio da hitan opći prekid vatre ne bi samo ublažio humanitarnu opasnost u regionu, već da bi i omogućio traženje političkog rješenja.

“Otvorimo put miru zajedno“, rekao je Erdogan Putinu.

Predsjednik Turske Erdogan je također ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.

Ističući da je u stalnom kontaktu i sa ukrajinskom stranom i drugim državama, Erdogan je rekao da će nastaviti sa svojim naporima da vodi sveobuhvatne pregovore kako bi se došlo do rezultata.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…