Svijet

Erdogan u telefonskom razgovoru s Putinom: Turska spremna dati doprinos mirnom rješenju problema u Ukrajini

1 Minute čitanja
erdogan putin

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i izrazio spremnost njegove zemlje da doprinos u mirnom pronalaženju rješenja problema u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da su dvojica lidera u telefonskom razgovoru pričali o bilateralnim temama i o napadu Rusije na Ukrajinu.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora izrazio spremnost Turske da doprinese što bržem rješavanju ukrajinskog problema mirnim metodama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Turski predsjednik je naglasio da hitan opći prekid vatre ne bi samo ublažio humanitarnu opasnost u regionu, već da bi i omogućio traženje političkog rješenja.

“Otvorimo put miru zajedno“, rekao je Erdogan Putinu.

Predsjednik Turske Erdogan je također ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.

Ističući da je u stalnom kontaktu i sa ukrajinskom stranom i drugim državama, Erdogan je rekao da će nastaviti sa svojim naporima da vodi sveobuhvatne pregovore kako bi se došlo do rezultata.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….