Svijet

Erdogan u telefonskom razgovoru s Putinom: Turska spremna dati doprinos mirnom rješenju problema u Ukrajini

1 Minute čitanja
erdogan putin

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i izrazio spremnost njegove zemlje da doprinos u mirnom pronalaženju rješenja problema u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da su dvojica lidera u telefonskom razgovoru pričali o bilateralnim temama i o napadu Rusije na Ukrajinu.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora izrazio spremnost Turske da doprinese što bržem rješavanju ukrajinskog problema mirnim metodama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Turski predsjednik je naglasio da hitan opći prekid vatre ne bi samo ublažio humanitarnu opasnost u regionu, već da bi i omogućio traženje političkog rješenja.

“Otvorimo put miru zajedno“, rekao je Erdogan Putinu.

Predsjednik Turske Erdogan je također ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.

Ističući da je u stalnom kontaktu i sa ukrajinskom stranom i drugim državama, Erdogan je rekao da će nastaviti sa svojim naporima da vodi sveobuhvatne pregovore kako bi se došlo do rezultata.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…