Svijet

Duga opsada ne može dobro završiti za Rusiju

3 Minute čitanja
RAT U UKRAJINI

Ruski agresorski rat protiv Ukrajine ne ide dobro. Koje su do sada bile najgore taktičke greške i koji su scenariji zamislivi? Intervju sa Šašankom Džošijem, bezbjednosnim analitičarem u The Economist-u.

Ogroman ruski vojni konvoj dugo je bio ispred Kijeva. Zašto ga ukrajinske zračne snage jednostavno ne unište?

Shashank Joshi: U stvari, avioni ukrajinskog ratnog zrakoplovstva i dalje lete, a zračni prostor je i dalje osporavan. To znači da ukrajinski protuvazdušni odbrambeni sistem i dalje može spriječiti ruske avione da slobodno lete. Ali činjenica je da Rusija ima veoma dobru protuazdušnu odbranu i da će vjerovatno koristiti jedinice za elektronsko ratovanje oko konvoja. Ovo čini ukrajinski napad na ruski konvoj iz vazduha veoma rizičnim. I da ne zaboravimo: konvoj je blizu bjeloruske granice. Evo i protuvazdušnih raketa S-400 koje su tamo stigle početkom februara – garantuju zaštitu konvoja iz vazduha preko granice. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Koja je dosad najveća taktička greška Moskve?

Napad na Ukrajinu na prvom mjestu i pretpostavka brze pobjede. Rusija je za to izgradila ogromne invazione snage. Međutim, ovo se koristilo samo u malim paketima: napali su gradove bez da su dobili nikakvu daljnju podršku. Bilo je divljih i nepromišljenih napada na aerodrome, ruske specijalne snage i vazdušno-desantne trupe su bile samo slabo naoružane, a korišćene su za zadatke za koje nisu bile pogodne. Glavna greška, koja najbolje sumira dosadašnje taktičke greške Rusije: počinila je grijeh ponosa i pretjeranog samopouzdanja. Pretpostavljalo se da će Ukrajina jednostavno propasti ako bude napadnuta. 

Moskva želi da ponovo uspostavi prorusku vladu u Kijevu – protiv volje ukrajinskog stanovništva. Kako bi ovo trebalo funkcionirati? 

Mislim da je to bio neuspjeh ruskih obavještajnih službi. Izvijestili su Vladimira Putina da je Ukrajina “vještačka država” sa visokim nivoom narodnog nezadovoljstva. Da ljudi nisu zadovoljni svojom vladom, koja takođe ne predstavlja volju stanovništva. I da u zemlji postoji jaka proruska manjina, koja bi odmah digla ustanak i odmah podržala ruske trupe koje su u invaziji. Ruska obavještajna služba bila je vrlo aktivna u Ukrajini u posljednjih šest mjeseci, uključujući planove za vraćanje bivšeg i proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča. Ali tajne službe su stekle iluziju i zaključile stvari na osnovu pogrešnih procjena. 

Šta je bila najveća greška Ukrajine do sada?

Vjerovatno se nije rano pripremio za opasnost od velike ruske invazije, a samim tim ni gradove nije pripremio za odbrambeni ili opsadni rat. Mogli su rano stvoriti neophodnu infrastrukturu i psihički pripremiti civile, izgraditi skladišta za hranu i protivtenkovske barikade ili bunkere učiniti funkcionalnim. Opšta mobilizacija je također prozvana samo dan prije ruske invazije – greška koju mogu razumjeti. Predsjednik Zelenski nije želio da stvara paniku među stanovništvom i privredom. Bio je suočen sa velikom dilemom. 

Kada će pasti Kijev?

Na to je teško odgovoriti. Trenutno se čini da ukrajinski glavni grad nije u potpunosti opkoljen, ruske trupe se još uvijek pozicioniraju, a čini se da je gigantski konvoj izvan Kijeva zaglavio 45 kilometara od centra. Međutim, kada Kijev bude opkoljen, moglo bi doći do opsade koja traje nedeljama, možda čak i mesecima. Međutim, ruski specijalci bi također mogli ući u grad i ubiti vladine zvaničnike i predsjednika Zelenskog. Te stvari je teško predvidjeti. 

Koji su najvjerovatniji scenariji kako bi se ovaj rat mogao završiti?  
Nije lako, jer se dešavaju različita dešavanja u zemlji. Na jugu će vjerovatno uslijediti još proboja: Odesa će vjerovatno biti napadnuta vrlo brzo, a Mariupolj će vjerovatno doći pod rusku kontrolu. A na sjeveroistoku će Harkov biti granatiran dok i ovaj megagrad ne padne. Ali centralno pitanje je šta će se dogoditi sa Kijevom. Rusija bi trebalo da skupi sve potrebne snage da zauzme glavni grad – iako sam malo manje siguran nego prije pet dana, jer sam očekivao mnogo brže rusko napredovanje u to vrijeme. Dakle, jedan scenario bi bila duga opsada, praćena kolapsom ruske ekonomije i destabilizacijom Putinove vladavine, čineći ovaj rat sve neodrživijim. drugi, Vidim vjerovatniji scenario, međutim, u tome da Rusija ruši ukrajinsku vladu i da predsjednik Zelenski pobjegne na Zapad, u Lavov, i tamo uspostavi vladu u egzilu. Ali bez obzira na scenario, pretpostavljam da ćemo i dalje viđati snažan otpor ruske okupacije ukrajinskog stanovništva. Ovo je recept za dugu opsadu i ne može se dobro završiti za Rusiju. 

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….