Vijesti BiH

Dudaković i drugi’: Feraget vjeruje u nepristrasnost Suda, traži se ukidanje mjera za optužene

1 Minute čitanja
dudakovic i drugi

Nakon dvije godine pred Sudom BIH održana je statusna konferencija u predmetu u kojem su optuženi nekadašnji komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković i ostali pripadnici i komandant tog korpusa zbog “zločina počinjenih nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine”.

Medijima se nakon suđenja obratio Ifet Feraget, advokat optuženog Fatmira Muratovića, rekao je da je ovo jedan od najkomplikovanijih postupaka koji se vodi pred ovim sudom.

„Ono što je općepoznato da je Bihać bio pod opsadom skoro pune tri godine, da je stradao i veliki broj civila i da je ova akcija pokrenuta od hrvatske vojske, tek onda od Armije BiH s ciljem deblokade Bihaća. Ono što kao branilac moram reći da vjerujem u nepristrasnost Suda BiH. Očekujem i punu nepristrasnost postupajućih tužiteljica, jer svaka pristrasnost ukida i slobodu i pravo – rekao je Feraget.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako je dalje namjera dokazala punu istinu o odbrani Bosne i Hercegovine, da se pokaže šta se stvarno dogodilo i da se dokaže da su ispoštovani standardi međunarodnog prava.

Inače, danas je zatraženo ukidanje mjera zabrana za optužene.

“Mjere zabrane ne pogađaju svakog jednako. Neka optužena lica pogađaju teže, jer se radi o osobama koje su decenijama radili u inostranstvu i otkako je počeo postupak te kako je njima izrečena mjera zabrane napuštanja BiH njima su oduzete putne isprave i egzistencija je dovedena u pitanje Drugi problem je i narušavanje porodičnog života, jer pojedinim optuženim porodicama žive vani.Mislim da su stekli uslovi za ukidanje ovih zabrana, jer je riječ o ljudima koji su se redovno odazivali na suđenje – dodao je Feraget.

Statusnoj konferenciji nije prisustvovao Atif Dudaković iz zdravstvenih razloga.

nap.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…