Politika

Čović opet prijeti novom teritorijalnom organizacijom BiH

1 Minute čitanja
dragan covic

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, dan nakon završetka ove runde pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, ponovo je počeo prijetiti novom institucionalnom i teritorijalnom organizacijom BiH.

Čović je danas kazao da su za kraj ove sedmice zakazane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na kojima će se detaljno raspravljati o okolnostima i prekidu pregovaračkog procesa, napominjući kako Hrvati u ovim okolnostima imaju zaključke HNS-a koji su obavezujući.

Naime, nova institucionalna i teritorijalna organizacija BiH je upravo jedan od tih zaključaka HNS-a za koje Čović kaže da su mu obavezujući.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH.

Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH – navodi se u jednom od sedam zaključaka.

U zaključcima HNS-a donesenim 19. feobruara, između ostalog, se prijeti i blokiranjem održavanja Općih izbora ove godine.

faktor

Vezane objave
Politika

Nepotizam značenje

7 Minute čitanja
Nepotizam je pojam koji se često koristi na radnom mjestu i u političkoj sferi za opisivanje prakse davanja prednosti članovima porodice ili…
Unsko-Sanski kantonPolitika

NiP i POMAK formiraju zajednički blok

1 Minute čitanja
Narod i pravda (NiP) nastavljaju saradnju sa Pokretom za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) obznanio je na svom Facebook profilu lider NiP-a…
Politika

Parlament FBiH:Rezultati po izbornim jedinicama

2 Minute čitanja
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) još uvijek nema rezultate za Zastupnički dom Federacije BiH. Međutim, nezvanični rezultati na 52,95 obrađenih…