Vijesti BiH

Dječiji doplatak 2022

1 Minute čitanja
novac KM

Od 09.10.2022.godine stupa na snagu Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH (“Sl.novine FBiH”, broj 52/22) kojim je regulisano pravo na ostvarivanje prava na dječiji doplatak/dodatak.

U navedenom Zakonu je precizirano da djeca do 18 godina imaju pravo na dječiji doplatak/dodatak, a uvjeti za ostvarivanje prava su da ukupna mjesečna primanja po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 40% najniže plaće u FBiH utvrdila u skladu odredbama Zakona o radu (217,20 KM) i da dijete duže od 30 dana nije smješteno u hraniteljsku ili ustanovu socijalne zaštite.

Koji je iznos dječijeg doplatka/dodatka?

Visina dječijeg dodatka/doplatka iznosi 19% najniže plate u FBiH (103,17 KM) utvrđene u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Gdje i kome podnijeti zahtjev za dječiji doplatak/dodatak

Zahtjev za ostvarivanje navedenog prava možete preuzeti u službenim prostorijama JU Centar za socijalni rad, gdje ćete dobiti i dodatna pojašnjenja i spisak potrebne dokumentacije.

Preuzmite zahtjev online

Visina dječijeg dodatka/doplatka u iznosu od 103,17 KM od 9. oktobra 2022. godine primjenjuje se za područje cijele Federacije BiH. Od tog datuma počela je primjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, kojim je regulisano pravo na dječiji dodatak.

Potrebna dokumentacija za dječiji doplatak 2022:

  • Kućna lista (ovjerena)
  • Cips za sve članove domaćinstva
  • Tekući račun iz banke otvoren na ime djeteta i za svako dijete.

Potrebna dokumentacija za otvaranje tekućeg računa za dijete u banci

  • Obavezno prisustvo oba roditelja sa svojim ličnim kartama
  • Cips od oba roditelja
  • Cips od djeteta
  • Rodni list djeteta

NAPOMENA: U zavisnosti od banke za otvaranje tekućeg računa treba uplatiti određeni iznos novca.

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka
Vezane objave
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…