Vijesti BiH

Dječiji doplatak 2022

1 Minute čitanja
novac KM

Od 09.10.2022.godine stupa na snagu Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH (“Sl.novine FBiH”, broj 52/22) kojim je regulisano pravo na ostvarivanje prava na dječiji doplatak/dodatak.

U navedenom Zakonu je precizirano da djeca do 18 godina imaju pravo na dječiji doplatak/dodatak, a uvjeti za ostvarivanje prava su da ukupna mjesečna primanja po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 40% najniže plaće u FBiH utvrdila u skladu odredbama Zakona o radu (217,20 KM) i da dijete duže od 30 dana nije smješteno u hraniteljsku ili ustanovu socijalne zaštite.

Koji je iznos dječijeg doplatka/dodatka?

Visina dječijeg dodatka/doplatka iznosi 19% najniže plate u FBiH (103,17 KM) utvrđene u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Gdje i kome podnijeti zahtjev za dječiji doplatak/dodatak

Zahtjev za ostvarivanje navedenog prava možete preuzeti u službenim prostorijama JU Centar za socijalni rad, gdje ćete dobiti i dodatna pojašnjenja i spisak potrebne dokumentacije.

Preuzmite zahtjev online

Visina dječijeg dodatka/doplatka u iznosu od 103,17 KM od 9. oktobra 2022. godine primjenjuje se za područje cijele Federacije BiH. Od tog datuma počela je primjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, kojim je regulisano pravo na dječiji dodatak.

Potrebna dokumentacija za dječiji doplatak 2022:

  • Kućna lista (ovjerena)
  • Cips za sve članove domaćinstva
  • Tekući račun iz banke otvoren na ime djeteta i za svako dijete.

Potrebna dokumentacija za otvaranje tekućeg računa za dijete u banci

  • Obavezno prisustvo oba roditelja sa svojim ličnim kartama
  • Cips od oba roditelja
  • Cips od djeteta
  • Rodni list djeteta

NAPOMENA: U zavisnosti od banke za otvaranje tekućeg računa treba uplatiti određeni iznos novca.

Vezane objave
Vijesti BiH

Ako ste vidjeli da je pelet skuplji od 561,60 KM, evo gdje možete prijaviti

1 Minute čitanja
Federalni tržišni inspektorat nastavlja pojačani nadzor nad formiranjem cijena peleta u FBiH Federalni tržišni inspektorat od subote, 12. novembra 2022. godine vrši…
Vijesti BiH

Centralna banka BiH pušta u opticaj dodatne količine kovanog novca

1 Minute čitanja
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će od 28.11.2022. godine pustiti u opticaj kovanice konvertibilne marke u apoenu od 5 KM i…
Vijesti BiH

Vremenska prognoza:Stigla ciklona, donosi oblačnost, lokalno kišu ali i pojačan vjetar u brdsko-planinskim krajevima

1 Minute čitanja
U nastavku dana u Hercegovini, jugozapadu i dijelu zapadu Bosne česta kiša i lokalno jači pljuskovi sa grmljavinom. U ostatku zemlje uglavnom…