Vijesti BiH

Da li će poskupjeti registracija automobila u Federaciji BiH?

1 Minute čitanja
cijena registracije FBiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine neće, barem za sada, doći do poskupljenja polica osiguranja od autoodgovornosti, potvrdili su za portal Radiosarajevo.ba iz Udruženja društava za osiguranje FBiH.

Kako kažu, analize koje se rade unutar finansijskih tržišta, pa tako i tržišta osiguranja, pokazuju vidljive inflatorne oscilacije te značajno poskupljenja cijena raznih vrsta roba i usluga na području BiH.

Promjena cjenovnika

To su faktori koji direktno utiču na poslovanje osiguravajućih društava i mogli bi uticati na promjenu cjenovnika, ali za sada se vrše isključivo analize i ništa više od toga. Dakle u ovom momentu nema nikakvih najava o mogućem poskupljenju, niti pojeftinjenju polica osiguranja od autoodgovornosti, pri čemu treba uzeti u obzir i to da je za bilo kakvu promjenu cijena u segmentu obaveznog osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila potrebna i odluka regulatornih organa koji nadziru tržište osiguranja

kazao je za portal Radiosarajevo.ba generalni sekretar Udruženja Ermin Čengić.

Kako su nam kazali iz jedne osiguravajuće kuće, cijena produženja registracije u Federaciji BiH za dizelski automobil proizveden 2015. godine čiji je motor snage od 71 do 84 kilowata iznosi ukupno oko 600 maraka od čega na policu osiguranja odlazi oko 300 maraka, uz bonus od 50 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za produženje registracije za dizelski automobil proizveden iste godine čiji je motor snage 85 do 100 kilowata, cijena registracije je oko 730 maraka od čega na policu osiguranja otpada oko 350 maraka, uz bonus od 50 posto.

Možete sami izračunati koliko je tačna cijena registracije vašeg auta koristeći ovaj najtačniji kalkulator registracije za FBiH

Dodatni trošak
Ako se vozilo prvi put registrira, dodatni trošak (registarske tablice, saobraćajna dozvola i ostalo) je oko 30 maraka.

Treba kazati i da je registracija vozila u bosanskohercegovačkom entitetu RS drastično poskupjela jer su se osiguravajuća društva koja posluju na teritoriji ovog entiteta dogovorila da ukinu popuste, odnosno bonuse koji su do sada bili.

U suštini, osiguravajuća društva više neće biti u mogućnosti da daju maksimalan bonus po polici osiguranja od autoodgovornosti koji je iznosio do 50 posto, što praktično znači da će vlasnik prosječnog automobila koji nije imao prijavljene štete na vozilima, registraciju plaćati oko 200 maraka skuplje.

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…