Regija

Ćorić: Očekujemo sniženje cijena goriva od sljedeće sedmice

2 Minute čitanja
coric

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je današnje povećanje cijena goriva u Hrvatskoj te najavio kako očekuje da će se cijene sljedećeg tjedna sniziti kao posljedica pada cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu, ali i novim odlukama Vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Ćorić je istakao kako je u prvom dijelu prošle sedmice došlo do značajnog povećanja cijena naftnih derivata na tržištima, te kako je u drugom dijelu tjedna, s jučerašnjim danom, došlo do smanjivanja cijena.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sjednica Vlade

– Treba imati na umu da se svakog utorka cijene određuju kao prosjek cijena od ponedjeljka do petka prošle sedmice. U medijima se pojavila informacija da cijene goriva u Hrvatskoj rastu iako na globalnom tržištu padaju, što je točno. Međutim riječ je o prosječnom izračunu kakav je u primjeni već dugo u Republici Hrvatskoj. Vlada će ovom porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici Vlade u četvrtak, koje se tiču prije svega dijela umješavanja biogoriva, čime će se omogućiti da hrvatskim distributerima cijena u prosjeku padne za oko pola kune (0,6 eura, op. a.). Očekujemo učinke ovoga poteza u narednim tjednima, kada se distributeri prilagode ovoj odluci koja će ostati na snazi do kraja ove godine kako bi se dodatno relaksiralo stanje na tržištu naftnih derivata u Hrvatskoj – izjavio je Ćorić.

Do sada je obaveza bila da distributeri umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel, odnosno benzinsko gorivo. Ćorić je pojasnio da oni koji to nisu činili, a mnogi to nisu činili, bili su penalizirani s obzirom na europske direktive i zelene politike koje se Hrvatska obvezala slijediti.

Značajno sniženje cijena

– Ukoliko se cijene na svjetskom, odnosno mediteranskom tržištu nastave smanjivati, očekuje se i značajno sniženje cijena naftnih derivata već sljedeće sedmice – poručio je ministar.

Zaključio je da će fiksiranje marži na 75 lipa (0,1 euro) za eurodizel i eurosuper te 50 lipa (0,6 eura) za plavi dizel donijeti niže cijene u narednim tjednima.

Obični benzin eurosuper 95 od ponoći se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna (1,73 eura) što je za 82 lipe (0,11 eura) skuplje nego jučer, dok je obični eurodizel poskupio za 1,40 kuna (0,18 eura) koji od ponoći košta 13,91 kunu (1,85 eura) po litri.

avaz.ba

Vezane objave
Regija

Grom udario ribara i nanio mu teške opekotine

1 Minute čitanja
Na Dunavu kod Kladova, u Srbiji, došlo je do nesreće, kada je usljed nevremena grom udario 41-godišnjeg ribara i nanio mu opekotine…
Regija

Izdato upozorenje za vremenske neprilike u Crnoj Gori, moguće poplave

1 Minute čitanja
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) Crne Gore izdao je upozorenje na loše vremenske prilike danas i sutra. Iz ZHMS-a upozoravaju na…
Regija

OPSADNO STANJE U KARLOVCU Pucano iz automatskog oružja, IMA MRTVIH

2 Minute čitanja
Jedan ubijeni muškarac te jedna ozlijeđena osoba epilog je večerašnje opsade na Lemić Brdu u Karlovcu kad je u sumanuti oružani pohod…