Cazin VijestiKultura

CAZIN-PROMOCIJA KNJIGE “VRISAK LOTOSA”

1 Minute čitanja
vrisak lotosa 1

U cilju prevencije rodno zasnovanog nasilja, a kroz ideju aktivnijeg angažmana cijele zajednice u nastojanju da zaštiti ugrožene kategorije društva, organizirana je promocija knjige, koja govori upravo o ovoj tematici.
Promocija knjige je zakazana u u Centru za kulturu i turizam Cazin(velika sala Centra) u 19:00 sati.

Knjiga je djelo dr. sci. Sandija Dizdarevića, a govori o istinitom iskustvu žene koja je preživjela najgore oblike nasilja i izborila se za neki bolji život i neku sigurniju budućnost.

Roman je kriminalističko – viktimološkog karaktera i oslikava stvarnost u svijetu nasilja, oblike torture, ali i simptome koji ukazuju na potencijalna nasilna ponašanja. Ideja romana je ukazati na stravična iskustva žena u našem okruženju, na postojanje rodno zasnovanog nasilja, ali i načine i sredstva kojima možemo pomoći osobama koje proživljavaju ove stravične životne nedaće.
Autor romana je rođen 1981. godine u Tuzli. Oženjen i otac dvije kćerke. Osnovnu i srednju školu završio je u Banovićima. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Doktorirao na Univerzitetu modernih znanosti, CKM Mostar, na odsjeku sigurnosne studije, uže polje kriminalističko policijske studije. Radio je kao istražitelj tužilaštva, zapovjednik zatvorske policije, u mnogim nevladinim organizacijama profesionalno i kao vanjski saradnik na obuci policijskih i drugih službenika. Danas, kao profesor, ima angažman na nekoliko domaćih i stranih univerziteta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Priču koju donosi roman ispričao je autor na osnovu iskustva žene na čijem predmetu je radio prije 10-ak godina. Danas, ova žena živi sretan život i svojim iskustvom pomaže drugima da „iziđu“ iz svijeta nasilja. Zbog toga je, uz autora, i lično prisutna na promocijama ove knjige. Osim njih, promotori knjige su Edina Mehagić, Stručni savjetnik – bibliotekar u JU „Centar za kulturu i turizam“ Cazin, mr. Dijana Begović, urednik na RTVUSK i Amela Toromanović, direktorica JU „Centar za socijalni rad“ Cazin.

Vezane objave
Cazin Vijesti

Centar za kulturu i turizam postavlja solarne klupe

1 Minute čitanja
Centar za kulturu i turizam Cazin najavio je realizaciju dva nova projekta. Zahvaljujući uspješnoj aplikaciji za sredstva iz ekoloških naknada Centar će…
KulturaCazin Vijesti

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

1 Minute čitanja
Tradicionalnu aktivnost Gradske biblioteke Cazin u vrijeme školskih raspusta organiziramo i ove godine. Našim mališanima koji vole priču i igru preporučujemo nekoliko…
Cazin Vijesti

Vraća se konjički sport u Cazin, formiran Konjički klub

1 Minute čitanja
Zahvaljujući grupi entuzijasta i ljubitelja konja, u Cazin se vraća konjički sport.  Formiran je Konjički klub, kupljena tri kvalitetna grla, sa Konjičkim…