Svijet

Carla Del Ponte traži da MKS hitno izda nalog za hapšenje Putina

1 Minute čitanja
carla del ponte

Bivša glavna tužiteljica Haškog suda Carla Del Ponte pozvala je Međunarodni krivični sud da hitno izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog akcija u Ukrajini.

Putin je ratni zločinac – rekla je Del Ponte, koja je postala poznata istražujući ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, u intervjuu za dnevni list Le Temps, objavljenom u subotu, prenosi AFP.

Kazala je da su potrebni međunarodni nalozi za hapšenje Putina i drugih visokih ruskih zvaničnika kako bi se oni smatrali odgovornim za ratne zločine počinjene otkako je Moskva 24. februara započela svoju invaziju na Ukrajinu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nešto više od pet sedmica od početka agresije, hiljade ljudi je ubijeno, a milioni raseljeni jer su dijelovi Ukrajine pretvoreni u ruševine.

Del Ponte, koja je godinama služila i u komisiji UN-a koja je istraživala kršenja prava u ratu u Siriji, naglasila je da je izdavanje naloga za hapšenje važan signal “da je istražni rad obavljen”.

– To je jedini instrument koji postoji koji omogućava da se počinilac ratnog zločina uhapsi i izvede pred MKS – rekla je ona za Le Temps.

Del Ponte je priznala da nalog za hapšenje ne znači nužno da će Putin biti priveden.

– Ako ostane u Rusiji, to nikada ne bi bio slučaj. Ali za njega bi bilo nemoguće da napusti svoju zemlju, a to bi bio snažan signal da ima mnogo država protiv sebe – dodala je ona.

Glavni tužilac MKS-a sa sjedištem u Hagu pokrenuo je 3. marta aktivnu istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, nakon što je dobio podršku više od 40 država koje su stranke u sudu.

Del Ponte je rekla da joj je iskustvo kao glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju dalo nadu da bi Putin, kao i bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević, jednog dana mogao biti uhapšen i optužen za ratne zločine.

Ukrajina nije potpisnica sporazuma Rimskog statuta kojim je osnovan MKS, ali je 2014. godine zvanično priznala nadležnost suda za zločine počinjene na njenom tlu.

Rusija je povukla svoj potpis sa Rimskog statuta 2016. godine.

Faktor/AFP

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…