Vijesti BiH

BIH:govor visokog predstavnika Josepa Borrella u operaciji EUFOR Althea

3 Minute čitanja
BORELL

Vaše ekselencije, ambasadori, ministre, dragi generali, vojnici, gradonačelniče Sarajeva,

Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo započeti posjetu Bosni i Hercegovini u ovom Butmirskom kampu. Hvala vam, hvala vam komandante general Wessely na vašem vodstvu i što ste nas danas ugostili. Hvala svima vama, trupama EUFOR-a na vašoj službi miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Hvala svim zemljama koje doprinose vojnim snagama za operaciju Althea – bez vas, bez vaših ljudi, opreme i sredstava, mi danas ne bismo stajali ovdje dajući sigurnost građanima Sarajeva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U posljednjih nekoliko sedmica, ničim izazvanim i brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu dovedena je u pitanje sigurnost cijele Evrope i šire. Svjedoci smo neselektivnog bombardovanja i razaranja. Ruska vojska vodi rat protiv demokratske Ukrajine i suočavamo se sa onim što smo mislili da bi danas moglo biti nezamislivo.

Ovdje, u Bosni i Hercegovini, rat u Ukrajini budi bolna sjećanja na rat koji je zahvatio Balkan 90-ih godina. Danas je prije skoro 30 godina otpočela opsada Sarajeva, Srebrenice i miliona izbjeglica i nestalih širom zemalja i naroda ove regije.

U ovom sukobu između vladavine zakona i vladavine oružja, dobro je zapamtiti da ste mirovna snaga. Ali da bismo održali mir, ponekad nam je potrebna sila. U borbi između poretka zasnovanog na pravilima i svijeta agresije, Ujedinjene nacije [Generalna skupština] su se oglasile, tražeći hitan prekid ruske agresije. I Bosna i Hercegovina je pokazala svoju posvećenost međunarodnom pravu usklađivanjem sa izjavama i odlukama Evropske unije o Ukrajini.

I u ovom kritičnom trenutku, vaše prisustvo ovdje, prisustvo EUFOR-a ovdje kao podrška vlastima u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja postalo je još važnije. Važnije nego ikad. Zbog toga smo skoro udvostručili naše prisustvo na terenu, sa 4 dodatne kompanije, a postoje i dodatna sredstva koja nude zemlje članice Evropske unije kako bismo još više ojačali naše sposobnosti. U ovom napetom trenutku, želim uvjeriti građane Bosne i Hercegovine u našu nepokolebljivu predanost očuvanju sigurnosti i stabilnosti. To je vaša dužnost i hvala vam na tome.

Ojačali smo našu sposobnost da brzo reagujemo u slučaju krize. Ovo odražava opredijeljenost Evropske unije za jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. I nastavićemo da odvraćamo one koji bi se osećali ohrabrenim da preduzmu akcije destabilizacije.

BORELL2

Svaka generacija, u svakom trenutku, nosi sopstvenu odgovornost za mir i stabilnost. Prije 30 godina ovdje je situacija bila mnogo gora. I mi smo prošlost – i sa dobrim i sa lošim – naslijedili od naših predaka, ali budućnost pozajmljujemo od naše djece. A ako nam je stalo, svi trebamo činiti prave stvari: spriječiti zločine, podržati žrtve, razotkriti i kazniti počinioce. I ništa od toga ne bi bilo moguće bez tebe.

Evropska vizija za Bosnu i Hercegovinu koju ovdje štitite nudi prosperitet i sigurnost, utemeljenu na vladavini prava i slobodnom kretanju roba, kapitala, ljudi i usluga. To je vizija usidrena u budućnosti, a ne u prošlosti. Poteškoće i rane prošlosti moraju se prevazići kako bi se izgradila bolja budućnost za sve u ovoj zemlji. Vi ste budući graditelji.

Ali ne bismo trebali biti ovdje zauvijek. Vizija ove budućnosti će postati stvarnost samo kada domaće snage – vlade, civilno društvo, mediji i građani – ulože zajednički napor. Jer samo građani ove zemlje mogu ovu zemlju dovesti u budućnost kakvu želimo.

Dakle, ohrabrujem sve da radimo zajedno, da ne stvaramo nove političke krize, da ne blokiramo državne institucije. Kada pogledate načine kako da maksimizirate svoj ekonomski potencijal i funkcionalnost države borbom protiv korupcije, ovo je put ka budućnosti koju štitite.

Zato u ovom svečanom trenutku, 30 godina nakon početka opsade Sarajeva, pred vama, vojnici operacije Althea, pozivam sve izabrane parlamentarce i organe vlasti na zajednički rad, na pronalaženju političkih rješenja; i na vlasti Republike Srpske da se vrate konstruktivnom odlučivanju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Govorim to glasno jer čvrsto vjerujem da budućnost Bosne i Hercegovine i regiona leži u Evropskoj uniji, kao najboljem pružatelju mira i sigurnosti.

Naše partnerstvo je ono koje donosi prosperitet, stabilnost i stvarne koristi za svakog građanina. Građani Bosne i Hercegovine, ali i države članice Evropske unije, žele vidjeti veći napredak i žele ga vidjeti sada. Trenutna situacija to zahtijeva još hitnije. To je dnevni red na kojem treba da radimo zajedno.

Hvala vam na vašem doprinosu tome. Oduvijek sam se divio načinu rada vojnih snaga, zasnovanom na osjećaju dužnosti, osjećaju časti, disciplini, poštovanju vaših odgovornosti, zajedničkom djelovanju. Vi ste najjači izraz solidarnosti i snage u službi mira. Dozvolite mi da izrazim svoju snažnu zahvalnost – više od toga – svoje divljenje, za ljude koji koriste svoje živote, njihov trud, ponekad rizikujući svoje živote, da osiguraju mir za sve, da osiguraju prosperitet – zajednički prosperitet. Možda ste ponosni na ono što radite ovdje.

BORELL BIH 1

europa.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…