Svijet

BBC: Ovo su najveće Putinove greške u ratu

3 Minute čitanja
putin novo

Rusija ima jednu od najvećih i najmoćnijih oružanih snaga na svijetu, ali to nije vidljivo u početnoj fazi invazije na Ukrajinu. Mnogi vojni analitičari na Zapadu iznenađeni su slabim učinkom Rusije na bojnom polju, a jedan ga je opisao “turobnim”, piše u svojoj analizi BBC. 

U nastavku prenosimo ostatak analize.

– Čini se da je ruski vojni napredak uglavnom zastao i neki se sada pitaju može li se vojska oporaviti od gubitaka koje je pretrpjela. Ove sedmice, rekao je visoki vojni dužnosnik NATO-a za BBC, “Rusi očito nisu postigli svoje ciljeve i vjerovatno na kraju ni neće”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dakle, šta je pošlo po zlu? Razgovarali smo s visokim zapadnim vojnim časnicima i obavještajnim dužnosnicima o pogreškama koje je Rusija napravila.

Podcjenjivanje otpora

Prva ruska pogreška bila je podcjenjivanje snage otpora i sposobnosti manjih ukrajinskih oružanih snaga. Rusija ima godišnji odbrambeni proračun od više od 60 milijardi dolara, u usporedbi s Ukrajinom, koja ima nešto više od 4 milijarde dolara.

U isto vrijeme čini se da su Rusija i mnogi drugi precijenili njenu vojnu snagu.

Visoki britanski vojni dužnosnik rekao je da je velik dio ruskih ulaganja utrošen na njezin golemi nuklearni arsenal i eksperimentiranje, uključujući razvoj novog oružja poput hipersoničnih projektila. Rusija je navodno napravila najnapredniji tenk na svijetu – T-14 Armata. No, iako je viđen na moskovskoj Paradi pobjede na Crvenom trgu, u borbama je nevidljiv. Većina onoga što je Rusija poslala u Ukrajinu su stariji tenkovi T-72, oklopni transporteri, topništvo i raketni bacači.

Na početku invazije Rusija je imala jasnu prednost u zraku, s borbenim aviona koje je rasporedila blizu granice, brojčano nadmašivši ukrajinske zračne snage za više od tri prema jedan. Većina vojnih analitičara pretpostavljala je da će invazijska sila brzo steći nadmoć u zraku, ali nije. Ukrajinska protuzračna obrana i dalje se pokazuje učinkovitom.

Visoki dužnosnik zapadne obavještajne službe rekao je za BBC da je Rusija mislila da će moći rasporediti lakše jedinice poput padobranaca Specnaz i VDV “kako bi eliminirala mali broj branitelja i to bi bilo to”. Ali u prvih nekoliko dana njihov helikopterski napad na aerodrom Hostomel, nedaleko od Kijeva, odbijen je.

Ruska duga kolona tenkova sa sjevera još uvijek nije uspjela opkoliti Kijev. Najznačajniji napredak došao je s juga, gdje Rusija koristi željezničke linije za opskrbu svojih snaga. Britanski ministar obrane Ben Valas (Wallace) rekao je za BBC da su snage predsjednika Putina “izgubile zamah”.

– Zapeli su i polako, ali sigurno uzimaju značajne žrtve – rekao je.

Gubici i nizak moral

Rusija je prikupila snage od oko 190.000 vojnika za ovu invaziju i većina njih je već aktivna u sukobu. Ali već je izgubila oko 10 posto te snage. Ne postoje pouzdani podaci o razmjerima ruskih ili ukrajinskih gubitaka. Ukrajina tvrdi da je ubila 14.000 ruskih vojnika iako SAD procjenjuje da je zapravo ubila polovicu tog broja.

Zapadni dužnosnici kažu da postoje i dokazi o opadanju morala među ruskim borcima, a jedan je rekao da je moral “vrlo, vrlo, nizak”. Drugi je rekao da su trupe “pothlađene, umorne i gladne” jer su sedmicama čekale na snijegu u Bjelorusiji i Rusiji prije nego što su dobile zapovijed za invaziju.

Rusija je već bila prisiljena tražiti više vojnika kako bi nadoknadila svoje gubitke, uključujući premještanje pričuvnih jedinica čak i s istoka zemlje i iz Armenije. Zapadni dužnosnici vjeruju da je također “velika vjerovatnost” da će se strane trupe iz Sirije uskoro pridružiti borbi, zajedno s plaćenicima iz njezine tajne Vagnerove grupe. 

Zalihe i logistika

Rusija se mučila i s osnovama. Postoji stara vojna izreka da amateri pričaju o taktici dok profesionalci proučavaju logistiku. Postoje dokazi da Rusija tome nije posvetila dovoljno pažnje. Kolone tenkova su ostale bez goriva, hrane i streljiva. Vozila su se kvarila i ostavila napuštena, a zatim su odvučena ukrajinskim traktorima.

Zapadni dužnosnici također vjeruju da Rusiji možda ponestaje nekog streljiva. Već je ispalila između 850 i 900 preciznog streljiva dugog dometa, uključujući krstareće rakete, koje je teže zamijeniti od nevođenog oružja. Američki dužnosnici upozorili da je Rusija tražila pomoć Kine u naoružanju.

Nasuprot tome, sa Zapada stalno stiže novo oružje u Ukrajinu. No zapadni dužnosnici upozoravaju da Putin još uvijek ima dovoljno oružja da još značajno vrijeme bombardira ukrajinske gradove.

Jedan obavještajni dužnosnik rekao je da je malo vjerovatno da će Putin odustati i da bi umjesto toga mogao eskalirati. Vjerojatno je i dalje uvjeren da Rusija može vojno poraziti Ukrajinu.

I dok su ukrajinske snage pokazale žestok otpor, taj isti dužnosnik je upozorio da bi bez značajnih zaliha i one mogle “na kraju biti potrošene u smislu streljiva i brojki”. Izgledi su možda bolji nego kad je rat počeo, ali se čini da su i dalje protiv Ukrajine – piše BBC.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…