Dijaspora

Austrijski kancelar: EU neće napustiti BiH, ne trebaju oštri kriteriji za članstvo

2 Minute čitanja
austrijski kancelar

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je danas u Sarajevu kako Europska unija neće napustiti BiH te je sugerirao kako bi u odnosu na europski put te zemlje trebalo imati nešto blaže kriterije. Nehammer je boravio u službenom posjetu BiH i ondje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, a novinarima je kazao kako je ta zemlja važan partner kako Austrije tako i cijele Europske unije, posebice u sigurnosnim pitanjima.

“Europa je prisutna u BiH kroz EUFOR i važno nam je zadržati mir i sigurnost. BiH nije i neće biti ostavljena sama”, kazao je austrijski kancelar ističući kako je i pozicija Beča u odnosu na BiH jasna i nepromijenjena, a znači nedvojbenu potporu njezinom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

“Treba vidjeti kako BiH može postati članica Europske unije”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kazao je kako je nužno “pošteno razgovarati” u odnosu na postojeće izazove i vidjeti na koji način BiH može postati članica Europske unije baš kao i druge zemlje Zapadnog Balkana. Dodao je kako u odnosu prema BiH ne bi trebalo imati “isuviše oštre kriterije” pa je najavio da će o tome razgovarati i s dužnosnicima Njemačke kao još jednog važnog partnera kako unutar Europske unije tako i za BiH.

“Izazovi s kojima se susrećemo se ne smanjuju, oni su sve veći”, kazao je austrijski kancelar ističući kako je rat u Ukrajini postao najvažnije pitanje dok se svijet istodobno suočava s posljedicama pandemije prouzročene koronavirusom.

Kazao je kako je sada isti izazov svima pa je posebice spomenuo rast cijena energenata i hrane ocijenivši kako se taj problem ne može riješiti bez suradnje i solidarnosti.

Tegeltija računa na podršku Austrije

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao kako i dalje računa na potporu Austrije njegovoj zemlji u procesu europskih integracija odnosno za stjecanje kandidatskog statusa.

Vjeruje kako se rat u Ukrajini neće preliti na BiH dodajući kako dijeli zabrinutost “zbog patnje civila u Ukrajini”, no pritom je izbjegao izrijekom osuditi rusku agresiju.

“Nema nikakvog razloga da se ukrajinska kriza prelije u BiH i siguran sam da se to neće dogoditi”, kazao je Tegeltija, koji tvrdi kako neki u BiH nastoje umjetno proizvesti krizu pa je, po njegovom tumačenju, stoga i poslano pojačanje EUFOR-u. Kazao je kako mu je neprihvatljivo da vojska, pa tako i EUFOR, patrolira po urbanim sredinama.

Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a ta stranka je u odnosu na rat u Ukrajini zauzela izrazito prorusko stajalište.

novi.ba

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…