SvijetVijesti BiH

Američki senatori- Pozivamo bh. vlasti da nastave put u NATO i EU, Putin bodri separatiste u BiH

2 Minute čitanja
americki senatori

Američki senatori Jeanne Shaheen i Ron Johnson – predsjedavajući i rangirani član Senatskog pododbora za vanjske odnose za Europu i regionalnu sigurnosnu saradnju – na čelu su dvostranačke grupe koja je izradila prijedlog rezolucije kojom se priznaje 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koja se bavi političkom situacijom i potvrđuje podršku SAD-a prodemokratskim težnjama u zemlji.

Senatori su u rezoluciji od trinaest tačaka pozvali vlasti BiH da nastave put ka članstvu u NATO-u i EU, a od članova Predsjedništva BiH su zatražili da prepoznaju svoju ključnu ulogu.

Američki senatori pohvalili su i rad Ureda visokog predstavnika i potvrdili njegove ovlasti navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te su pozvali VIjeće za implementaciju mira da podrže rad visokog predstavnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Jačanje demokracije širom svijeta nikada nije bilo tako kritično kao danas dok gledamo ukrajinski narod u borbi svojih života za slobodu i demokraciju”, kazala je Shaheen, te poručila kako SAD stoje iza BiH.

“Rezolucija šalje snažnu poruku našim partnerima u Bosni i Hercegovini da SAD stoje iza njih dok rade na održavanju jedinstva u svojoj naciji za svjetliju i prosperitetniju budućnost svojih građana”

Senator Chris Murphy je naglasio da, u vrijeme kada ruski predsjednik Vladimir Putin “istovremeno vodi rat protiv Ukrajine i bodri separatiste u Bosni i Hercegovini – prijeteći 26 godina krhkog mira na Balkanu – Sjedinjene Države su predane podršci prodemokratskim i antikorupcijskim reformama u zemlji”.

Senator iz savezne države Illinois Dick Durbin kazao je da je bosanskohercegovački narod platio “strašnu cijenu raspada bivše Jugoslavije”.

“Nakon toliko krvoprolića i patnje, ne smijemo dopustiti da kvaritelji potkopaju teško izboreni mir kojem su SAD i drugi pomogli posredovanjem. Pridružujem se svojim kolegama u uvođenju dvostranačke rezolucije za obilježavanje 30 godina nezavisnosti i ponavljam podršku SAD-a njihovoj demokraciji”, naglasio je Durbin.

Senator iz države Michigan Gary Peters izrazio ponos što je zajedno s kolegama iz obje stranke “prepoznao ovu značajnu prekretnicu u historiji Bosne i Hercegovine”.

“Već trideset godina bh. narod ide putem slobode i demokracije – i bitno je da ostanemo nepokolebljivi u podršci njihovim naporima – posebno s obzirom na rusku agresiju u Europi. U ovom trenutku moramo ponovno potvrditi našu predanost principima Dejtonskog sporazuma i radu zajedno s prodemokratskim nacijama koje teže miru i prosperitetu – uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i druge balkanske nacije.”

Tekst rezolucije možete pročitati OVDJE.

izvor:raport.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…