Vijesti BiH

Ahmetović: Dodik se danas probao spasiti, vrijeme mu je da ide u penziju

2 Minute čitanja
adis ahmetovic

Adis Ahmetović, izvjestilac njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan, komentarisao je današnju posjetu šefice njemačke diplomatije Annalene Bearbock Bosni i Hercegovini. Naglašava da je sa novom njemačkom vladom nastupila ujedno i nova era za Zapadni Balkan. Sa sumnjom se osvrnuo i na današnje riječi Milorada Dodika da podržava EU put i teritorijalni integritet BiH. “On je pogrešna osoba za poziciju na kojoj se nalazi, vrijeme je da ide u političku penziju”, poručuje Ahmetović za N1.

“Nova njemačka vlada, predvođena Olafom Scholzom i Annalenom Bearbock jasno naglašava: Moramo uvesti Zapadni Balkan u Evropsku uniju. Bez podrške Njemačke, kao najveće sile u EU, teško bi za BiH bilo realizirati ulazak u Uniju”, ističe na početku razgovora za N1 Adis Ahmetović.

Ipak, po ovom pitanju ostaje optimističan. Nakon šesnaest godina vladavine Angele Merkel, sa Scholzom i Bearbock započinje nova epoha, izričit je izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podsjetimo, tokom današnje posjete šefice njemačke diplomatije Annalene Bearbock Sarajevu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio kako se zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njeno ostvarivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

“Zbog krize parlamenti širom Evrope raspravljaju o BiH”

Ako je tako, komentariše Ahmetović – onda Dodik svojom politikom mora stajati iza tih riječi.

“Neka pokaže da stoji na strani Evropske unije, neka pokaže da stoji iza sankcija Rusiji, da stoji solidarno uz Ukrajinu… do tada, njegove riječi ostaju samo riječi”, zaključuje Ahmetović.

pak, zbog krize koja uporno traje – cijela Evropa u svojim parlamentima govori o Bosni i Hercegovini, dodaje njemački izaslanik.

“Ja ostajem pri tome da je Milorad Dodik pogrešna osoba za svoju poziciju. Zato je oktobar ključan. Kad bih imao moć – rekao bih da sankcijama za Dodika, iz razloga što je nemoguće zaboraviti ono što se dešavalo prethodnih mjeseci. Dodik je danas samo probao da se spašava sa takvim izjavama. Mislim da Dodik neće pokazati da stoji iza današnjih riječi, jer mi još uvijek čekamo na odgovor na rat u Ukrajini. Je li Putin agresor? Jeste. Da li je Dodik to rekao? Nije. Da li je jasno pokazao da je solidaran sa Ukrajinom? Nije. Da li je on za sankcije za Rusiju? To, također, nismo čuli. Da li je on za EU i NATO? Dok nam ne ponudi odgovore na ova četiri pitanja – sve do sada rečeno je bilo nestvarno”, zaključuje izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

Podsjetimo, Milorad Dodik je danas medijima saopštio i to kako je šeficu njemačke diplomatije upitao ‘kako smekšati Brisel’ kako bi se za BiH ostvario ubrzani način pristupanja Uniji. Između ostalog, zahvalio se Annaleni Bearbock na interesovanju za BiH, te joj poručio da je prikazivanje ovdašnje situacije nestabilnom samo običan spin.

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…