Vijesti BiH

Zašto BiH ne mari za mlade inovatore?

2 Minute čitanja
inovatori

Budućnost Bosne i Hercegovine je u rukama mladih inovatora i stoga vlasti moraju shvatiti da je ulaganje u inovacije, start up kompanije, mlade i kreativne ljude šansa za razvoj bosanskohercegovačkog društva, ali i gospodarstva.
Stručnjaci kažu da inovacije i obrazovanje nemaju alternativu, ako se želi popraviti poslovni ambijent, prenosi BHRT.

“Ja sam inovatorica antibakterijske toalet daske za toalet, sa tom pričom sam krenula 2016., a 2019. godine smo išli na svjetska natjecanja gdje smo osvajali razne medalje, istaknula bih onu koji smo osvojili u Seulu pored 30 zemlja iz cijelog svijeta”, ovako svoju priču započinje mlada bh. inovatorica Nađa Zubčević.

Prije nego što je njena inovacija prepoznata u svijetu, nailazila je na prepreke u našoj zemlji, jer je bio problem kako patentirati proizvod, plasirati ga na tržište, a sve je trajalo dugo i sporo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Postoje poticaji koji se daju za inovatore i razne nevladine organizacije uz pomoć kojih smo uspjeli i da kreiramo prototip i da kreiramo našu inovaciju i evo u konačnici planiramo plasirati na tržište”, kaže Nađa. Inovacije nemaju alternativu, stav je stručnjaka, i zato je neophodno bh. društvo pripremiti da mladi kadar bude nositelj informacija i razvoja. A velika šansa za razvoj u BiH jeste u sektoru programiranja i inovacija.

“Međutim, država ništa ne čini da ih zadrži i morali bi uraditi mnogo na motivaciji na otvaranju povratnog biznisa da ih oslobodi bilo kakvih plaćanja prvih godinu dana i vidjet ćete kakvi će rezultati biti”, ističe Džemo Tufekčić, profesor na Univerzitetu u Tuzli.

“I to je za nas veliki izazov, ne samo u BiH, nego inače, i zbog toga je jako važno da koristimo tehnologije četvrte generacije i da postanemo univerzitet četvrte generacije, odnosno visoko obrazovanje četvrte generacije koje će se duboko oslanjati na tehnologije”, navodi Aleksandra Nikolić, ministrica znanosti, visokog obrazovanja i mladih KS. Koliko smo digitalno pismeni i koliko je tehnologija bitna pokazala nam je pandemija Kovida-19 i primjer održavanja online nastave u našoj zemlji. To je ujedno pokazalo i da postoji ogroman prostor u koji se treba investirati.

“Ja mislim da mi imamo dobar start dobre predispozicije da napravimo ozbiljne korake u narednom razdoblju upravo u digitalnoj pismenosti kako odraslih ljudi koji su vodeći u obrazovnim procesima do naših budućih generacija koje žive u drugačijem vremenu”, kaže Rizah Kabaši iz kompanije Smartlab Sarajevo.

Novo vrijeme donijelo je i nove navike, zato nadležni trebaju što prije shvatiti da živimo u svijetu znanja, ali i društvu umjetne inteligencije, kako bosanskohercegovački potencijal ne bi svoju šansu za razvoj tražio van granica BiH.

Vezane objave
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…