RegijaVijesti BiH

ZORAN MILANOVIĆ O PRIJEMU UKRAJINE U EU-POTPISAT ĆU SAMO UKOLIKO PRIMITE I BIH I KOSOVO

2 Minute čitanja
zoran milanovic

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, jučer je govorio o krizi u Ukrajini, te prijemu ove zemlje u Evropsku uniju, kada je jasno kazao da prednost u prijemu u evropsku porodicu daje Bosni i Hercegovini i Kosovu. Predsjednik Hravtske je na taj način uslovio potpis o prijemu Ukrajine u EU, te eksplicitno podcrtao da BiH i Kosovo moraju biti primljeni.

– Bio sam pozvan prije dva dana da potpišem zajedničku izjavu predstavnika istočne Evrope o tome da se Ukrajini da trenutno status kandidata. Uredu, situacija je izvanredna, razumijem to i bio sam to spreman potpisati, ukoliko i samo ukoliko se u taj status podigne Bosna i Hercegovina i Republika Kosovo, koju neke članice EU još nisu ni priznale, pa mislim da im je lagano sada došlo iz pete u glavu da bi mogli priznati Kosovo bez da nekog nagaze ili uvrijede. Tražio sam da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Makedonijom, koje Brisel već godinama maltretira.

To je za nas jednako važno kao Ukrajina. Bosna i Hercegovina je užasno važna. Ovo sam napravio iz niza razloga. Zato da i ekipa u Sarajevu vidi ili ne vide, ako ne vide, da nismo mi ti koji komadaju BiH, mislim da to ne radi niko, već da toj zemlji želimo dobro. I radi nje i radi pola miliona Hrvata u Bosni i Hercegovini i da će se tu dogovor morati postići – rekao je Milanović.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Milanović je kazao da se “BiH vuče za nos već 20 godina”.

– Bosnu i Hercegovinu taj zapad već godinama maltretira. Zemlja se nikamo ne pomiče. Da tamo ne živi pola miliona Hrvata ja bih ponovno imao problem jer je to susjedna zemlja. Njoj se odmaže cijelo vrijeme. Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji, naravno ne odmah, neće to ići tako, ali uz status kandidata, a to je nada – debela kao deblo preko rijeke, preko kojeg možeš puzati bez da padneš. To Bosni i Hercegovini fali. BiH se vuče za nos već 20 godina – istakao je Milanović.

Predsjednik Milanović je rekao i da će nazvati Milorada Dodika, te pozvati da se zvaničnici RS vrate u okvire institucija BiH.

– Svi će vidjeti da se Republika Srpska ne može izvući iz BiH, to je nemoguće. Oni su na 100 kilometara od Zagreba i njihovo mjesto je na Zapadu. Mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji. Oni imaju veze s Rusijom, to razumijem ali to je predaleko – dodao je Milanović.

Na izjavu Milorada Dodika kako su ukrajinski branitelji oružana banda, Milanović je rekao kako je to njegov problem i dao je Dodiku savjet da se vrati u institucije BiH te da će to bit bolje za njegov narod.

Rekao je kako treba uvijek biti zabrinut i kad Ukrajina i Rusija prijete nuklearnim oružjem.

– To nije realno jer je to onda kraj svijeta. Ovo nije kraj svijeta. Ovo je tragedija koja se odvija pred našim očima. Treba voditi računa o hrvatskim interesima, gledati što se događa u BiH i ne se hvatati svake gluposti koju kaže Milorad Dodik. Dodik ima podršku. Vučić ima podršku, ja tu ne mogu promijeniti narod. U Hrvatskoj imam podršku i imam u čije ime govoriti. Dok je tako, puške ne pucaju, topovi ne odjekuju. Simpatije ostavite za proljetne pobožnosti – naglasio je Milanović.

izvor:crna hronika

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…