Lifestyle

Znate li koliko često trebate prati vaš grudnjak? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

2 Minute čitanja
pranje grudnjaka

Pitanje higijene, složit ćemo se, ključno je u životu, a kada je riječ o pranju odjevnih predmeta neki znaju biti zbunjujući, poput, recimo – grudnjaka. Ovo je prava istina koliko bi ga često trebali prati.

Neki se vode razmišljanjem: “Nosila sam grudnjak par sati, bila pod klimom i nimalo se nisam oznojila. Nije mu još vrijeme za pranje” nastojeći da što bolje sačuvamo njegov oblik. No, to je nešto što nije ispravno.

Dermatolog Alok Vij rekao je kako osnovno pravilo glasi da se grudnjak treba prati svaka dva do tri nošenja i to u slučaju da se nismo oznojili. Ukoliko jesmo, trebamo to učiniti odmah po njegovom skidanju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Noseći grudnjak nekoliko sati, uz minimalno znojenje možda se neće računati kao da ste ga uopšte ‘uprljali’. Međutim, tako štetite svojoj koži”, rekao je on.

Čista odjeća, a naročito ona koju stavljamo direktno na kožu može utjecati na njeno zdravlje. Samim tim, ako odjeću ne peremo dovoljno često, moguće da će nam se pojaviti alergije ili iritacije na koži.

“Sve mrtve ćelije kože, ulja i znoj zarobljeni ispod vašeg grudnjaka čine septičku jamu bakterija i gljivica koje mogu uzrokovati različite reakcije na koži. Samim tim, nedovoljno pranja može dovesti i do mrlja te postojanih mirisa i na samom grudnjaku”, objašnjava dermatolog.

Šta je također važno, ističe on, je to da redovito mijenjate oblike grudnjaka koje nosite kako bi oni zadržali svoj prvobitni oblik i elastičnost.

“Nošenje ‘sretnog’ grudnjaka iz dana u dan učinit će da on brže izgubi svoj oblik, što sigurno ne želite.

Koji je najbolji način da operete vaš grudnjak?

Istina je da što češće perete grudnjak to on postaje “mlitaviji”. No uz nekoliko savjeta uspjeti ćete u tome da on zadrži svoj oblik.

  • Prije pranja ga zakopčajte kako se ne bi zapetljao ili zakačio za drugu odjeću.
  • Zatim ga stavite u mrežastu vrećicu za veš, a kako biste spriječili naboravanje i sačuvali njegovu elastičnost, perite grudnjak na najnježnijem ciklusu mašine za pranje rublja koristeći hladnu vodu.
  • Izbjegavajte sušilicu jer će toplina i vibracije uništiti prijanjanje i smanjiti rastezljivost vašeg grudnjaka. Umjesto toga, ostavite grudnjak na ručniku kako bi se osušio pazeći da su čašice postavljene u svom prirodnom obliku.

“Uz pravilnu njegu, kvalitetni grudnjaci mogu trajati godinama, a nedovoljno često pranje može uništiti vašu kožu. Birajte svoje zdravlje”, zaključio je dr. Vij.

klix

Vezane objave
Lifestyle

Zašto je dobro imati mačku u kući

2 Minute čitanja
Mačke su fascinantne životinje koje pružaju mnoge zdravstvene i emocionalne benefite svojim vlasnicima. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko ključnih razloga zašto…
Lifestyle

Kako prepoznati negativne ljude?

4 Minute čitanja
S negativnim se ljudima teško nositi i ako niste pažljivi, takav odnos može potkopati vašu vlastitu energiju. Evo kako ćete ih prepoznati!…
Lifestyle

Osho: “Ne postoji nikakav virus na ovom svijetu opasniji od straha!”

1 Minute čitanja
“Ne postoji nikakav virus na ovom svijetu opasniji od straha. Shvatite ovaj strah, inače ćete postati mrtvo tijelo prije nego što vam…