Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
pomjeranje sata

Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag. Zimsko računanje vremena svake godine počinje zadnjeg vikenda u oktobru, a završava posljednjeg vikenda u martu. Pomicanje sata može ostaviti posljedice na naše zdravlje, no ako se pripremimo lakše ćemo ga podnijeti.

U noći na nedjelju tačnije u 3 sata, kazaljku na satu bi trebali pomaknuti jedan sat unazad čime ćemo “dobiti” jedan sat više. Iako se mnogo raspravljalo o tome je li zimsko i ljetno računanje vremena potrebno, ukidanje se neće dogoditi ove godine

Pomicanje sata tijekom ljetnih dana nekada je osiguravalo znatno smanjenu potrošnju energije, no danas je ta ušteda manja i veće su posljedice koje pomicanje sata ima na zdravlje. Sve je više dokaza da pomicanje sata s ljetnog na zimsko računanje vremena i obrnuto može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje organizma, a istraživanja ukazuju i na šest postotni porast prometnih nesreća u Americi u periodu od tjedan dana nakon pomicanja kazaljki. No kako uistinu pomicanje sata utječe na naš organizam?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pomicanje kazaljki na satu remeti i naš unutarnji sat

Doktor Joseph Takahashi i njegov tim su još 1997. godine otkrili gen koji diktira naš unutarnji sat, prenosi University of Texas Southwestern Medical Center. Pomoću takvih gena svaka stanica u našem tijelu prati vrijeme što znači da poremećaji u svakodnevnoj rutini mogu narušiti njihovu ravnotežu. Stres koji izaziva pomicanje sata može uzrokovati nesanicu, a samim time i smušenost te probleme s pamćenjem. 

Neraspoloženje i depresija

Tijekom jeseni i zime većina nas provodi više vremena u zatvorenim prostorima kao što su ured, škola ili dom. Jednom kada završimo s radnim vremenom dočeka nas mrak što znači da provodimo manje vremena na suncu i tako stvaramo manje vitamina D. Niske razne vitamina D povezane su s pojavom depresije, umora, lošeg raspoloženja, ali i slabijih kostiju i boli u mišićima. 

Nedostatak dnevne svjetlosti koje donosi zimsko računanje vremena može dovesti do pojave brojnih problema mentalnog zdravlja, ali i sezonske depresije. Jedan dodatni sat dnevne svjetlosti koji imamo na ljetnom računanju vremena puno nam znači, kako za raspoloženje tako i zdravlje. 

Manje dnevnog svjetla čini nas umornijima

Jednom kada sunce počne zalaziti, naše tijelo počinje stvarati melatonin. Melatonin je hormon zbog kojeg postajemo umorniji te nam se počinje spavati što je korisno kada želimo krenuti na počinak, ali nikako nije poželjno da se dogodi dok smo još na poslu. Istraživanja su pokazala da je zimsko računanje vremena uzrokovalo 11 % više depresivnih epizoda nakon pomicanja sata, što pokazuje koliko nam sunčeva svjetlost pomaže u održavanju mentalnog zdravlja. 

Pomicanje sata može biti opasno po život

Švedsko istraživanje pokazalo je kako su tijekom prva tri dana nakon pomicanja sata povećane šanse srčanog udara, a da su i znatno učestalije prometne nesreće i nesreće na radnom mjestu. Zanimljivo je i da je pomicanje sata povezano s većim brojem pobačaja nakon potpomognute oplodnje. Istraživanje provedeno u Australiji je također pokazalo i kako je u tom periodu povećan broj samoubojstava kod muškaraca. 

Za pomicanje sata se možemo pripremiti

Iako pomicanje sata može biti šok za organizam, naše tijelo napravljeno je kako bi bilo vrlo adaptivno pa nam tako treba tek nekoliko dana da se na novo računanje vremena priviknemo. Postoji i nekoliko načina kako se za pomicanje sata možemo pripremiti i tako ga što bezbolnije dočekati. Ključ je da sve dnevne navike nekoliko dana prije pomicanja sata odradimo 10 do 15 minuta kasnije kako bi prijelaz na zimsko računanje vremena bio jednostavniji, savjetuje Sleep Foundation

Također bi bilo dobro da nekoliko dana prije i nakon pomicanja sata piješ manje kofeina koji remeti san, ali isto tako provodiš nešto više vremena u prirodi odnosno izložena sunčevoj svjetlosti. Ako tijelo pripremiš na novi ritam, lakše ćeš se prilagoditi na pomicanje sata. 
 

Kada prestajemo pomicati sat?

Svi ovi nedostaci pomicanja sata doveli su u pitanje efikasnost ljetnog i zimskog računanja vremena. Sve je više zemalja diljem svijet koje planiraju prestati pomicati sat i držati se jednog računanja vremena. Izbor je i do sada bio na svakoj pojedinoj zemlji. Primjerice, Japan, Indija i Kina ne pomiču sat nego jednostavno koriste isto računanje vremena tijekom cijele godine. Iako se predviđalo da će Europska unija još 2020. godine ukinuti pomicanje sata, u priču se upleo Brexit, pandemija i birokratski problemi, a sada i rat u Ukrajini pa je to palo u drugi plan.

No kada bi ukinuli pomicanje sata, na kojem vremenu bi ostali? Dok se većina stručnjaka slaže kako je zimsko računanje vremena ono pravo jer u tom periodu sunce u podne na najvišoj poziciji na nebu, drugi smatraju kako bi nam ljetno računanje vremena donijelo više dnevne svjetlosti pa tako i bolje zdravlje. Ipak, o tome koje će vrijeme zadržati odlučit će svaka zemlja za sebe, a do tada ne zaboravi u nedjelju pomaknuti kazaljku na satu. 

misszdrava

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…