Vijesti BiH

Zemlja još podrhtava:Tuga zbog smrti djevojke u Stocu; posljednji zemljotres bio je jutros iza osam sati

2 Minute čitanja
zemljotres

Neprespavana noć je iza građana Stoca. Snažan zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio je ovaj grad, a nažalost sve je imalo i kobne posljedice, s obzirom da je od posljedica povreda zadobijenih tokom potresa, preminula djevojka Elmira Sefo, rođena 1994. godine.

Veći broj Stočana zadobio je lakše tjelesne povrede, ali niko nije zbrinut u Domu zdravlja ili u nekoj bolnici u Hercegovini. Građani kažu da su službe sinoć dobro odradile svoj posao, tako da danas na glavnim ulicama u ovom gradu nema većih tragova zemljotresa.

 Bilo je mnogo panike. Na sreću sve službe su odlično obavile svoj posao, kako one u gradu, tako i službe koje su čistile ceste izvan grada na putevima prema Neumu, Čapljini i Mostaru. Svi izazovi riješeni su na najbolji način i to je dobro. Nažalost, tužni smo zbog smrtnog slučaja, ali to se desi i na to trebamo biti spremni u ovakvim situacijama – rekao je Zdravko Vidović, građanin Stoca.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uglavnom su u Stocu stradali dimnjaci na objektima, a jedan od njih je i onaj na stolačkoj školi u centru grada.

Tokom noći s petka na subotu zabilježeno više potresa, nakon sinoćnjeg prvog snažnog zemljotresa jačine 5,6 stepeni po Richteru.

Najjači naknadni potres imao je magnitudu 4,4 po Richteru, a epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca.

Federalni hodrometeorološki zavod (FHMZ) BiH objavio je jutros da je u toku noći registrovano osam zemljotresa od kojih je najjači bio magnitude 4,4 po Richteru, registrovan u 4:20 sati. Prema podacima FHMZ, posljednji je registrovan u 8.20 sati i bio je jačine 2,7 stepeni.

Sinoćnji zemljotres jačine 5,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u okolini Stoca peti je najjači zemljotres ikada izmjeren na tlu Bosne i Hercegovine i najjači u posljednjih 50 godina u BiH.

Zemljotres u petak u 23.07 sati, osim u Bosni i Hercegovini, osjetio se čak i u Trstu, u Italiji, nekoliko stotina kilometara od epicentra, kao i u Hrvatskoj, cijeloj Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Albaniji.

Prema izvještaju CSEM/EMSC u Bosni i Hercegovini sinoć od 23:07 sati i sve do jutros do oko 08:00 sati bilo je ukupno 14 potresa od čega dva po 4,4 i 4,3 po Richteru i prvi,koji je ujedno bio i najjači 5,7 po Richteru.

Nadamo se da će se tlo u BiH smiriti i da se scenario od sinoć neće ponoviti.

krajiski.ba/anadolija

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…