Svijet

Zelenskij: ‘Probudite se, ovo je nuklearni terorizam. Ako elektrana eksplodira, ovo je kraj Evrope!‘

1 Minute čitanja
volodimir z.

Nakon požara u nuklearnoj elektrani Zaporožje, Volodimir Zelenskij se video-porukom obratio cijeloj Evropi. Naglasio je da, ako dođe do eksplozije, da nas čeka katastrofa šest puta gora nego ona u Černobilu. Ukratko, rekao je, počela bi evakuacija cijele Evrope.

“Evropo, moraš se probuditi, najveća nuklearna elektrana u Evropi gori. U ovim trenucima ruski tenkovi granatiraju područje. To su tenkovi koji imaju infracrvene kamere, dakle znaju gdje pucaju. Pripremljeni su za to”, kazao je on u svom obraćanju.

Predsjednik Ukrajine naglasio je da se obraća svim Evropljanima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Sjetite se koliko je Černobil uzeo žrtava i koliko je ptanji izazvao. Bila je to globalna katastrofa. A sada Rusija želi sve to ponoviti, samo će biti šest puta gore!

Evropo, probudi se. Recite vašim političarima da ruske snage granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje. Tamo se nalazi šest reaktora. U Černobilu je izgorio sam jedan. Po prvi put u historiji čovječanstva dogodio se nuklearni terorizam. Ruski propagandisti žele to zataškati, ali ovo više nije prijetnja. Ovo je realnost. Ne znamo kako će priča s požarom u reaktoru završiti, ne znamo hoće li sve eksplodirati. Nadamo se da neće. Naši dečki su pazili da na tom području nema mina, nema provokacija ili ucjena…”, dodao je.

Za kraj je podvukao crtu.

“Moramo zaustaviti ruske trupe. Recite političarima: Ukrajina ima 15 nuklearnih postrojenja. Ako dođe doe eksplozije, to je to. To će biti kraj Evrope, svi ćemo se morati evakuirati. Jedino brza akcija Evrope može spriječiti ruske trupe i europsku nuklearnu katastrofu”, kazao je Zelenskij u obraćanju.

izvor:raport.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….