Svijet

Zelenskij: ‘Probudite se, ovo je nuklearni terorizam. Ako elektrana eksplodira, ovo je kraj Evrope!‘

1 Minute čitanja
volodimir z.

naša stranka usk kandidati

Nakon požara u nuklearnoj elektrani Zaporožje, Volodimir Zelenskij se video-porukom obratio cijeloj Evropi. Naglasio je da, ako dođe do eksplozije, da nas čeka katastrofa šest puta gora nego ona u Černobilu. Ukratko, rekao je, počela bi evakuacija cijele Evrope.

“Evropo, moraš se probuditi, najveća nuklearna elektrana u Evropi gori. U ovim trenucima ruski tenkovi granatiraju područje. To su tenkovi koji imaju infracrvene kamere, dakle znaju gdje pucaju. Pripremljeni su za to”, kazao je on u svom obraćanju.

Predsjednik Ukrajine naglasio je da se obraća svim Evropljanima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Sjetite se koliko je Černobil uzeo žrtava i koliko je ptanji izazvao. Bila je to globalna katastrofa. A sada Rusija želi sve to ponoviti, samo će biti šest puta gore!

Evropo, probudi se. Recite vašim političarima da ruske snage granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje. Tamo se nalazi šest reaktora. U Černobilu je izgorio sam jedan. Po prvi put u historiji čovječanstva dogodio se nuklearni terorizam. Ruski propagandisti žele to zataškati, ali ovo više nije prijetnja. Ovo je realnost. Ne znamo kako će priča s požarom u reaktoru završiti, ne znamo hoće li sve eksplodirati. Nadamo se da neće. Naši dečki su pazili da na tom području nema mina, nema provokacija ili ucjena…”, dodao je.

Za kraj je podvukao crtu.

“Moramo zaustaviti ruske trupe. Recite političarima: Ukrajina ima 15 nuklearnih postrojenja. Ako dođe doe eksplozije, to je to. To će biti kraj Evrope, svi ćemo se morati evakuirati. Jedino brza akcija Evrope može spriječiti ruske trupe i europsku nuklearnu katastrofu”, kazao je Zelenskij u obraćanju.

izvor:raport.ba

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…