Vijesti BiH

Zbog grijana u osnovnoj školi u Tuzli,od 215 učenika čak 15 bolesno;imaju upalu pluća!

1 Minute čitanja
os tuzla

naša stranka usk kandidati

Problemi s grijanjem u Osnovnoj školi Miladije u Tuzli traju godinama. Djeca zimi nemaju tjelesni odgoj, a zbog podhlađenosti često su bolesna, pa nerijetko odsustvuju s nastave.

– Trenutno od 215 djece iz škole Miladije 15 ima upalu pluća. Ja sam svoju kćerku prošle sedmice izvela iz bolnice. Kod djece su česte urinarne infekcije, dijareje, a tokom pandemije izostanci su još češći zbog simptoma prehlade. S kvarom na kotlu prošle sedmice sve je kulminiralo – kaže predstavnica roditelja OŠ Miladije Selma Ćosić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović primili su danas u sjedištu Vlade TK predstavnice roditelja iz spomenute škole i dogovoreni su konkretni koraci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Već sutra ćemo na sjednici Vlade TK imati odluku o izdvajanju 85.000 KM za priključenje škole na sistem centralnog grijanja. Daljnja odgovornost je na direktoru škole koji treba provesti procedure. Nije realno da to bude završeno ove grijne sezone, ali do naredne trebali bismo imati tople učionice – rekao je peremijar Halilagić.

Ministar Omerović istakao je da problem traje godinama i da roditelji godinama dobijaju obećanja koja budu iznevjerena.

– Znamo da postoje problemi u Kalesiji i u Doboj Istoku i radimo da to što prije otklonimo. Zamolio bih roditelje za još malo strpljenja, mi smo tu 15 dana i uspjeli smo da nađemo dogovor za školu Miladije – rekao je Omerović.

Učenici u OŠ Miladije od prošle sedmice su na online modelu nastave, a na direktoru škole je da omogući uvjete za povratak u školske klupe, sve do trajnog rješenja problema.

– U našoj školi postoje dva kotla, jedan je gusani star 35 godina i curio je više puta. Drugi je star 18 godina i on je u ponedjeljak procurio, pokušali su ga zakrpiti i to će biti ponovno pokušano. Ako je potrebno, neka se loži 24 sata da bismo postigli potrebnu temperaturu jer u osam ujutro temperatura mora biti 20 stepeni i tek tada će se učenici vratiti u klupe – poručila je Selma Ćosić.

crnahronika.info

Vezane objave
Vijesti BiH

Konferencija “Dani osiguranja u BiH” 2022

1 Minute čitanja
Konferencija “Dani osiguranja u BiH” održava se 29. i 30. septembra u Sarajevu. Organizator ovog prestižnog događaja Udruženje društava za osiguranje u…
Vijesti BiH

Prijeti li nam nestašica pšenice

2 Minute čitanja
Hoće li biti dovoljno pšenice na domaćem tržištu u posljednje vrijeme je pitanje svih pitanja. Dok mlinari i pekari nade polažu u…
Vijesti BiH

UPOZORENJE: U Wudy kobasicama u BiH pronađena opasna bakterija

1 Minute čitanja
U pilećim kobasicama italijanske marke “Wudy” na tržištu BiH pronađena je bakterija Listeria monocytogenes, pa se potrošačima savjetuje da ne konzumiraju ove…