Regija

Wine Vision Open Balkan: Dodijeljene nagrade za najbolja vina

2 Minute čitanja
WINE VISION

Trećeg dana međunarodnog sajma “Wine Vision Open Balkan” zemalja članica Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije na Beogradskom sajmu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dodljenjene su nagrade za najbolja vina.

Tokom trajanja Sajma vina je ocjenjivao žiri sastavljen od 25 međunarodnih sudaca od kojih su petorica bili „masters of wine“.

Natjecanje je organizirano u kategorijama bijelih, crvenih, rose, pjenušavih, slatkih, narančastih i pojačanih vina, a posebnim peharima nagrađena su vina proizvedena od autohtonih sorti s Balkana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nagradu za najbolje bijelo vino dobio je srpskii pesak sivi pinot grigio 2021. vinarije VRT iz Riđice, za crveno rodoslov reserve 2016. vinarije Aleksandrović, za roze vino domaće nemir rose prokupac – kaberne 2021, vinarija Despotika, za najbolje pjenušavo vino trijumf noir pjenušavo 2019 vinarije Aleksandrović, za najbolje oranž vino Chateau Kamnik iz Sjeverne Makedonije, za najbolje slatko vino tri sunca traminac kasna berba 2016, vinarije Fruškogorski vinogradi, za najbolje pojačano vino Meduza crvena 2021, domaće vinarije Art et Vinum.

Kada je riječ o vinima od autohtonih sorti grožđa, nagradu za najbolje bijelo vino dobio je domaći grašac beli 4.0 2021 vinarije Verkat, Fruška gora, a za crveno vino Barovo Red 2019 Tikveš Chateaux & Domains iz Sjeverne Makedonije.

Na dodjeli nagrada premijerka Ana Brnabić rekla je da su ovim Sajmom zemlje članice Otvorenog Blkana dokazale što mogu ponuditi Europi i svijetu.

“Vino nam je pomoglo, a svi vi vinari, vinogradari, destilerije pomogli ste nam da još više učvrstimo briljantnu političku ideju, otvorimo nove perspektive naše suradnje na Balkanu i privučemo druge partnere iz regije, prvenstveno Bosne i Hercegovine. i Crne Gore. Ovaj sajam Otvorenog Balkana je pokazao da imamo šta da ponudimo”, rekla je Brnabić na dodjeli nagrada.

Na međunarodnom sajmu “Wine Vision Open Balkans”, koji se završava danas sudjeluje više od 350 izlagača iz 39 zemalja, od čega 160 iz Srbije, 26 iz Albanije, te 47 izlagača iz Sjeverne Makedonije. Osim zemalja članica Open Balkans-a, tu su i izlagači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Čilea, Argentine, Italije, Rumunjske, Moldavije, Južnoafričke Republike i drugih zemalja.

S obzirom da je u fokusu i hrana, kao svojevrsna tradicija, tu je i pet majstora kuhinje iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije, kao i poseban gost iznenađenja. Na događaju su kupci iz EU, SAD-a, Kine i drugih zemalja Istoka. Ukupno 300 četvornih metara rezervirano je za turizam.

Prema podacima organizatora, samo prvog dana sajma održano je 420 susreta privrednika.

Indikator.ba

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…