Regija

Vučić: Nikad nećemo priznati Kosovo, sukob bi bio katastrofalan za Srbiju

2 Minute čitanja
VUČIĆ aleksandar na press konferenciji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obraćanje zastupnicima u Skupštini Srbije, navodeći da su je situacija oko Kosova nepovoljna po Srbiju, posebno nakon što se dogodio konflikt na istoku Evrope.

On je rekao da “Srbija nikad, ni posredno, ni neposredno, neće priznati Kosovo”.

– Da razjasnim odmah nešto: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese, i borbe za poštovanje međunarodnog prava – naveo je Vučič, nakon čega su ga naprednjaci prekinuli aplauzom, te je nastavio:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U politici moramo da ponudimo ljudima ono što je realno i što je moguće, a prostor na kojem moramo da radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i veliki boljitak veoma oskudne, a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i gotovo izvjesne ako se budemo služili pogrešnom politikom – rekao je on.

Vučić je rekao da je Skupština Srbije pravo i jedino mjesto za razgovor o Kosovu.

– Želim da napravim kratak osvrt na naše mogućnosti i snage, kojima se borimo za najvažnije pitanje. Da budemo realni, a ne da se bavimo fantazmagorijama. To znači i da sopstvene mitove moramo da prilagodimo, razumijevajući koliki je njihov značaj u stvaranju cjelokupnog duha srpskog naroda i da bez mita ne bismo opstali do današnjeg dana. Tek to će dati pun smisao i sasvim novi život našem pozitivnom mitu i svemu što ide iz njega. Isto je i sa Kosovom. Tamo na tom prostoru našem, i zajedničkom, srpskom i albanskom, treba da pronađemo život jednako za Srbe i za Albance. Sve drugo vodi nas ka još jednom gubitku i dozi pustih snova. Zato mislim da je važno da u politici moramo da ponudimo ono što je realno i moguće – naveo je Vučić.

On je dodao da su Srbi od “praktično jedinog naroda na prostoru Kosova postali ubjedljiva manjina”.

– Bio sam u prilici da objasnim kakve bi posljedice bile življenja u stalnom zamrznutom konfliktu. Od procjena koje sam iznio ranije ne odustajem ni sada, s tim što su one sada i nepovoljnije budući da se u međuvremenu dogodio veliki konflikt na istoku Evrope, naša pozicija je još teža. Histerija unutar međunarodne zajednice reflektuje se na Srbiju i naše ključne državne interese. Naša politika po pitanju Kosova vođena je između željenog i mogućeg, s tim što najčešće imamo nerealne i maksimalističke želje, dok su nam mogućnosti oskudne – objasnio je Vučić.

Zatim je predsjednik Srbije istakao da je Srbija pokazivala konstruktivnost, ne iz straha od NATO vojnika.

– Nije Srbija više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine. Naše vojne i policijske snage su danas desetostruko jače. Mi danas posjedujemo i više pameti i mudrosti, i uradit ćemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na Kosovu. Ako dođe do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za cijelu Srbiju – zaključio je on, prenosi Nova.rs.

Nova.rs

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…